Nyheter 23.04.2025 Kent Lidman
Ett grönt Norden, ett konkurrenskraftigt Norden och ett socialt hållbart Norden. Det är visionerna i det handlingsprogram för åren 2025 till 2027 som Nordkalottrådet antog vid sitt vårmöte i Bodö.

-Handlingsprogrammet bygger på Nordiska ministerrådets samarbetsprogram för regional utveckling och planering 2025–2027, sade Lisa Lundgren, Nordkalottrådets nye generalsekreterare.

Lisa Lundgren preciserade de övergripande målen för Nordkalottsamarbetet de kommande tre åren.

Grönt Norden

När det gäller området ett grönt Norden handlar det om att

  • Ordna tillfällen och medverka i arenor där den gränsöverskridande digitala utvecklingen kan följas upp.
  • Arbeta för att få mer erfarenhetsutbyte och bättre samordning, kortare och mer förutsägbara plan- och samförståndsprocesser i området, för att utveckla, nyttja, och förädla våra viktiga naturresurser.
  • Verka för att etablera ett samarbete inom energiområdet då Nordkalotten står i centrum för en snabb omställning av världens industri, transport- och energisystem till gröna och fossilfria produktionssätt. Det ökande energibehovet från industrin och energisystem måste utvecklas och utvidgas kraftigt.
  • Verka för att alla perspektiv synliggörs inom den gröna omställningen. Det ska ge bättre kunskapsunderlag inom området utifrån regionala förutsättningar inom samhällsplanering, urfolks rättigheter och en balans mellan industrin och samhällets intressen.
  • Genom Miljörådet planera gemensamma insatser för att dela information, byta erfarenheter och bygga kompetens om klimatförändringar, miljö-, naturvårds- och avfallsfrågor som har betydelse för planeringen i regionerna och som har en gränsregional betydelse.

Konkurrenskraftigt Norden

-Inom området ett konkurrenskraftigt Norden ska Nordkalottrådet prioritera att verka för en ökad företagsamhet, gränsöverskridande näringslivsutveckling och skapa förutsättningar för ny ekonomisk verksamhet, ökad handel och tillväxt, sade Lisa Lundgren.

Nordkalottrådet ska dessutom

  • Stötta utbildningsanordnares och beslutsfattares dialog med näringslivet om framtidens regionala behov av kompetenser, för att försäkra att den utbildning som arbetssökande behöver finns tillgänglig i hemområdena.
  • Arbeta för att utveckla gränsöverskridande samarbeten om inflyttning och regional attraktivitet.
  • Lyfta fram gränshindersfrågor till nationella politiska agendor som är gemensamma och  aktuella för hela Nordkalotten, men som inte prioriteras av det nordiska Gränshinderrådet.
  • Initiera eller möjliggöra förstudier som syftar till ökat funktionalitet av gränsöverskridande transporter.
  • Verka för en gemensam arbetsmarknadsregion genom att arbeta för att öka den gränsöverskridande rörligheten. Uppmuntra till ett ökat samarbete mellan utbildningsanordnare på alla nivåer i regionerna
  • Verka för att det ska finnas aktuella kunskapsunderlag gällande den gemensamma arbetsmarknaden på Nordkalotten
  • Stödja ökad samverkan inom gränsöverskridande infrastruktur och transporter. Regionerna behöver arbeta tillsammans med ökat fokus på tillgänglighetsfrågorna på Nordkalotten. Väl fungerande gods- och persontransporter kräver ett sammanhängande, hållbart transportsystem, med förbättringar och teknisk utveckling ,främst inom väg- och järnvägsnät, men också inom sjöfart och flyg.

Gränstjänsten Sverige-Finland-Norge

Nordkalottrådet är huvudansvarig för verksamheten vid Gränstjänsten Sverige-Finland-Norge.  Målet är att utveckla gränstjänstren till ett kompetens- och resurscenter för frågor som gäller rörligheten över gränserna mellan Sverige, Norge och Finland.

Här ska Nordkalottrådet verka för

  • lösningar på identifierade gränshinder
  • ökad integration
  • informationsspridning i gränsrelaterade frågor
  • sänka trösklar för att söka arbete i ett annat nordiskt land
  • försäkra en stabil, pålitlig och långsiktig drift av Gränstjänsten
  • utveckla Gränstjänsten till ett kompetens- och resurscenter för frågor som gäller mobilitet över gränserna mellan Sverige, Norge och Finland

Ett socialt hållbart Norden

När det gäller området ett social hållbart Norden ska Nordkalottrådet arbeta för att speciellt uppmuntra projekt som engagerar barn och ungdomar i aktiviteter som innehåller en gränsöverskridande samverkan.

– Vi ska arbeta med insatser för att stärka ungas röst i beslutsfattande över hela Nordkalottregionen, sade Lisa Lundgren.

Exempel på möjliga projekt:

      • stöd till folk-till-folksamarbetet som bidrar till regional attraktivitet och invånarnas välbefinnande, samt skapar jämlik tillgång till kulturtjänster oavsett var man bor.
      • främja utbildningsarrangörernas samverkan över gränserna för likartade förutsättningar till ett  livslångt lärande
      • stödja ungdomarnas gränsöverskridande projekt för att bevara den långa traditionen av gränslös samverkan på Nordkalotten
  • Undersöka hur regionerna arbetar för att utveckla regional resiliens som blev aktuellt under Coronapandemin samt arbeta för att stärka samverkan över gränsen, till exempel genom att initiera förstudier eller projekt i gränsområdena för att öka försörjningstryggheten och den regional resiliensen.
  • Söka samarbete med andra regionala aktörer för att utveckla nya sätt att leverera offentliga tjänster i glesbygden (samhandling över gränserna, digitala e-tjänster, social innovation, civilsamhällets initiativ).
  • Verka för ett gemensamt lärande genom erfarenhetsutbyte. Skapa gränsöverskridande samarbeten om regional attraktivitet och social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet.
  • Främja initiativ till gemensamma gränsöverskridande kulturprojekt. Skapa arenor där medborgare från olika medlemsregioner kommer i kontakt med varandra och kan börja planera gemensamma projekt.

Regionalpolitik

När det gäller regionalpolitiken ska Nordkalottrådet arbeta för att

Skapa mötesplatser för regionernas parlamentariker där man kan ta upp regionaktuella frågor som är viktiga att lyfta upp på nationell nivå i alla länder. Det gäller till exempel infrastruktur, harmonisering av utbildningar för att skapa en gemensam arbetsmarknad och att avskaffa gränshinder.

-Nordkalottrådet ska analysera de för medlemsregionerna kommande OECD-rapporterna och föreslå gemensamma regionalpolitiska insatser, sade Lisa Lundgren.

Dessutom ska Nordkalottrådet

  • Aktivt delta i Nordiska ministerrådets arbete genom temagrupperna. Nordkalottens fungerande lösningar och regionala gränssamarbetskompetens ska lyftas fram i temagruppens arbete och temagruppens resultat ska förmedlas till Nordkalottregionerna.
  • Främja samarbeten över gränserna för att hitta lösningar som hanterar den nya geopolitiska situationen med ökade krav på säkerhet, försörjning och beredskap
  • Synliggöra gemensamma positioner med gemensamma uttalanden som riktar sig till relevanta beslutsfattare.

Utveckling av organisationen

När det gäller att utveckla den egna organisationen ska Nordkalottrådet under de tre kommande åren

  • Undersöka nya organisations- och finansieringsformer för både Nordkalottrådet och Gränstjänstens verksamheter. Det ska ge Nordkalottrådet och Gränstjänsten en starkare och mer hållbar ekonomi, och bli en verklig drivkraft för utvecklingen av Nordkalotten.
  • Testa och utveckla arbetssätt mellan medlemsregionerna för att öka engagemang, kunskap och sammanhållningen inom NKR.

Kommunikation och information

När det gäller kommunikation och information ska Nordkalottrådets arbete och verksamhet fortsätta synliggöras och spridas. Rådets kommunikationsplan ska följas upp årligen och aktualiseras/revideras vid behov. Samarbetet mellan Nordkalottrådet och medlemsregionernas egna kommunikationskanaler ska utvecklas.

-Nordkalottrådet ska tillsammans med Gränstjänsten anställa en gemensam kommunikationsresurs och samarbeta närmare med kommunikation, information och synlighet, sade Lisa Lundgren.

Webben är en viktig informationskanal och basinformationen på rådets hemsida (www.nordkalottrådet.org och www.pohjoiskalotinneuvosto.fi). Den ska vara pålitligt och lätt att hitta. Användandet av sociala medier behöver utvecklas och prioriteras.

Nordkalottrådet ska även öka sin fysiska närvaro och synlighet genom att delta som talare och medverkande i olika sammanhang som är relevanta för de gemensamma prioriteringarna.