Nyheter 17.09.2024 Kent Lidman
-Det händer otroligt mycket här uppe i norr. EU:s gröna omställning sker NU. Den stora världen landar hos oss och blir regional och lokalpolitik. Det sade John Kostet, biträdande enhetschef Näringsliv och samhälle vid Region Norrbotten när han medverkade vid Gränstjänsten Sverige-Finland-Norges årsseminarium i Vasa.

John Kostet medverkade under programpunkten ”Vision 2030-Hur uppnår vi det tillsammans?”

Stora förändringar

Europa genomgår nu stora förändringar som en följd av Rysslands fullskaliga angrepp på Ukraina och det förändrade geopolitiska läget.

-Vi hade byggt upp ett Europa som var beroende av rysk gas, kinesiska mineraler och amerikansk säkerhet. Samtidigt har vi i 200 år förlitat oss på kol i ståltillverkningen. Det ska nu ersättas med vätgas och koldioxidfritt stål, sade John Kostet.

20 000 nya arbetstillfällen

De stora investeringarna ska ge oss en samhällsekonomisk vinst som ökar Sveriges BNP med 1–3 procent och ger 15–35 miljarder kronor mer årligen i skatteintäkter.

– Det handlar om minst 20 000 nya arbetstillfällen varav 7 000 i industrin. Det ökar exportvärdet med 100 miljarder kronor, sade John Kostet.

Samhällets engagemang

För att klara de stora industrisatsningarna fram till 2030 krävs ett stort engagemang av samhället.

– Det handlar om en utbyggnad av elproduktion, elnät, transportinfrastruktur, bostäder och samhälle. Nyttan av det finns kvar även efter 2030 då ytterligare satsningar väntas, sade John Kostet.

Flaskhalsar

Det finns en del flaskhalsar för att klara de stora industrisatsningarna och en ökande befolkning.

-Elförsörjningen och Malmbanan är kritiska flaskhalsar. Det krävs satsningar på kompetensförsörjning om industrierna ska kunna bemanna jobben och det krävs investeringar i vägar, skolor, vård och omsorg, kollektivtrafik och bostäder och mycket annat, sade John Kostet.

Attraktivt samhälle

Det gäller också att behålla den personal man rekryterat.

-En huvudfråga är hur vi ska få ett hållbart och attraktivt samhälle som får folk att stanna kvar här, sade John Kostet.

Statligt stöd

För att klara detta behöver kommuner och regioner i området få hjälp av staten.

– Intäkterna från nya invånare kommer först om 5–15 år, och lagen tillåter inte att kommunerna går med underskott mer än tre år. Kommunerna behöver stå för 30–50 procent av kostnaden men över 80 procent av skatteintäkterna tillfaller staten, sade John Kostet.

Vad krävs?

Vad krävs då för hjälp av staten?

-Det handlar om påskyndade tillståndsprocesser. Om tydlighet och vägledning kring markanvändning. Stöd till kommunerna/regionen i form av lånegarantier/krediter. Fastställda mål-år och finansiering för Norrbotniabanan samt dubbelspår på Malmbanan, sade John Kostet.

Öppna attityder

Det är också viktigt med ett gemensamt engagemang.

-Vi måste jobba mer tillsammans, träffas och prioritera. Våra attityder måste vara mer öppna och välkomnande och vi bör försöka titta på oss själva med omvärldens ögon, sade John Kostet.

Kent Lidman