![]() |
![]() |
![]() |
Frågan är hur man får social acceptans och inkludering i den gröna omställningen. Omställningen drivs i stor utsträckning av nationella och internationella mål.
Acceptera förändringen
Kristian Borch framhöll att det handlar om att få förändringarna accepterade på flera olika plan.
-Vi har samhället som ofta kan styras av centrala beslut, medborgarna som behöver något att vinna och marknaden som ska acceptera förändringen och till exempel börja köpa grön energi, sade Kristian Borch.
Köpa sig fri
Han tog upp striden i Norge om vindkraftsverken i Forsen som byggdes mot samernas vilja. Efter att samerna överklagat beslutet beslutade Högsta domstolen att vindkraftsverken var olagligt byggda och skulle rivas.
-Då erbjöd staten 90 miljoner kronor som ersättning till 6 renskötarfamiljer för att kraftverken skulle vara kvar. Kan man på det sättet köpa sig från odemokratiska beslut? frågade Kristian Borch.
Olika processer
Han framhåller att planeringsprocessen och den gröna omställningen ser olika ut i de nordiska länderna.
-Norge har en mycket centraliserad planering. Man kan besluta om grön omställning, men det är inte alltid de lokala intressena och rättigheterna respekteras, sade Kristian Borch.
Decentraliserat i Danmark
Danmark däremot har en mycket decentraliserad planeringsprocess. Men det behövs ofta kompetens som inte är tillgänglig lokalt.
Sverige har en lång historia med koldioxidskatter.
-Det är bara Finland som lyckats skapa grön energi lokalt på en tillfredställande nivå. Det är viktigt att få med medborgarna som berörs i den gröna omställningen, framhöll Kristian Borch.
Kent Lidman