2020, Nyheter | 08.04.2020 | Paula Mikkola |
Louise Floman berättade om hur EU arbetar mot dom arktiska regionerna och hur man har med ursprungsbefolkningarna i det arbetet.
Tre arktiska prio-områden
EU har en plan för Arktis som bygger på att Arktis är en integrerad del av EU:s arbete, på EU-konferensen ”EU Arctic Stakeholder Forum”, på en dialog med ursprungsbefolkningarna och på ”Green deal”- en grön utveckling i Arktis.
Inom denna plan finns tre prioriterade områden:
*Klimatförändringen och att säkra den arktiska miljön.
*Hållbar utveckling på och runt Arktis.
*Internationellt samarbete i arktiska frågor.
Klimatfrågan viktig
Louise Floman framhåller att klimatfrågan är mycket viktig för EU.
-Då det gäller hela EU så gick 25 procent av pengarna i fonder 2014-2020 till klimatfrågor. Det gällde allt från rymdforskning till att säkra miljön i Arktis och skyddet av den biologiska mångfalden, sade hon.
Ingen skada på miljön
”Green deal” bygger på principen att ingen verksamhet ska skada miljön.
-I arktiska frågor handlar det om att jobba med dom speciella utmaningar som finns i Arktis med långa avstånd och liten befolkning. EU stödjer hållbar utveckling i Arktis genom Interreg.
-Det behövs mer samordning mellan programmen och det är viktigt att få med det samiska perspektivet i Interreg-programmen, sade Louise Floman.
Arktis konferens
”EU Arctic Stakeholder Forum” innebär att aktörer i Arktis ska vara med och identifiera prioriterade satsningar i Arktis och de ska diskutera frågorna i en konferens en gång per år.
– Dialogen med ursprungsbefolkningarna ska finnas med i varje del i detta arbete. Vi samarbetar också med Arktiska rådet och har bilaterala samarbeten med olika länder utanför EU, sade Louise Floman.
Digital infrastruktur
Dom arktiska frågor som hittills prioriterats är:
*Digital infrastruktur så som e-hälsa, e-styrning, distansundervisning,
*Transporter
*Förnybar energi
*Kompetensplattformar
*Hållbar turism
Samerna och Interreg
Vilka möjligheter finns då för samerna i Interreg-programmen?
-Programmen är mer styrda mot smarta investeringar för små och medelstora företag. Det är viktigt med många samiska aktörer inom det området. EU utgår från dom medborgare som finns i området, som samer i arktiska områden. Samerna satsar på hållbar turism och kulturutveckling som EU prioriterar. Det finns olika strategier i olika områden och det kan vara viktigt att komma fram till en gemensam strategi, sade Louise Floman.