Nyheter 07.11.2024 Kent Lidman
Internationellt samarbete har varit viktigt för Nordkalottrådets nye generalsekreterare Lisa Lundgren, under en stor del av hennes liv. -Jag har finska som modersmål (som dock behöver putsas på), förutom svenska, säger Lisa Lundgren, som även pratar flytande engelska efter många år i USA, samt har god förståelse i spanska och tyska.

Lisa Lundgren har börjat i sitt nya jobb i november. Hon efterträder Paula Mikkola som, efter 21 som Nordkalottrådets generalsekreterare, ska gå i pension vid årsskiftet.

Kansliet i Luleå

Under Paula Mikkolas tid som generalsekreterare har Nordkalottrådets kansli legat i Rovaniemi, oavsett vilket av de fem länen/fylkena som innehaft ordförandeskapet.

Men från och med 1 januari nästa år, när Norrbotten är ordförande, placeras kansliet i Luleå.

Ordförandeperioderna ändras då från nuvarande två år till tre år och kansliet ska vara placerat i det land som innehar ordförandeskapet. Samtidigt ändras det så att ordförandeskapet roterar mellan de tre länderna Sverige, Norge och Finland, inte som nu mellan de fem länen/fylkena.

Ansvarar för samarbete

Generalsekreterarens arbetsuppgift är i all korthet att ansvara för utvecklingen av det nordiska samarbetet mellan regionerna på Nordkalotten och organisera Nordkalottrådets verksamhet. Verksamheten finansieras huvudsakligen av Nordiska ministerrådet.

En annan viktig del är också att samordna verksamheten vid Gränstjänsten Sverige-Finland-Norge.

Uppvuxen i Luleå

Lisa Lundgren är uppvuxen i Luleå där hon nu åter är bosatt efter flyttningar ut i världen. Hon arbetar nu med regional utveckling hos Region Norrbotten som projektledare för EU-projektet ”Samverka i Norrbotten”.

-Mina föräldrar är också ett bra exempel på samarbete över gränserna. Mamma är från Torneå i Finland och pappa från svenska Pello, berättar hon.

Studerade i USA

Som ung var Lisa Lundgren intresserad av att arbeta med musik så efter grundskolan gick hon musikgymnasiet i Boden.

-Efter gymnasiet flyttade jag till Boston i USA där jag har en faster. Jag studerade bland annat statsvetenskap vid North Eastern University. Sen drev jag bland annat en fotostudio och några restauranger. Jag bodde i USA mellan åren 2000–2008. Sedan blev hemlängtan stark och jag flyttade tillbaka till Luleå, säger hon.

Samarbete inom IT sektorn

I Luleå arbetade Lisa Lundgren först åt en organisation som hette Internet Bay.

-Vi var en organisation som arbetade med stöd åt företag inom IT-sektorn i Norrbotten och Västerbotten och norra Finland, ett slags Nordkalottsamarbete även om inte Norge var med då, säger hon.

Därefter blev Lisa Lundgren lockad till arbete vid dåvarande Landstinget, nuvarande Region Norrbotten.

-Jag har haft olika roller på Region Norrbotten med fokus på bland annat innovation, e-hälsa och utvecklingsfrågor inom hälso- och sjukvård. Sedan 2023 är jag tillbaka på avdelningen för regional utveckling, säger hon.

Varför är du intresserad av arbetet som generalsekreterare för Nordkalottrådet?

-Jag tycker om att arbeta med samverkan-, och utvecklingsfrågor. Hur vi ska få myndigheterna att samverka bättre över gränserna? Jag vill arbeta med att ge Nordkalottrådet en stark röst i det nordiska samarbetet och utveckla verksamheten vid Gränstjänsten, säger Lisa Lundgren.

Vilka tycker du är de viktigaste frågorna i samarbetet på Nordkalotten?

-Det är mycket viktigt för samarbetet att utveckla infrastrukturen på Nordkalotten i öst-västlig riktning. Nu går alltför mycket i nord-sydlig riktning i länderna. Det måste bli mer transporter över gränserna och då tänker jag mest på järnväg och väg. Vi måste hitta lösningar som fungerar utifrån de behov som finns inom Nordkalotten då det gäller infrastrukturen, säger Lisa Lundgren.

Gränssamarbetet

En annan viktig fråga är hur gränssamarbetet ska utvecklas och Gränstjänsten Sverige-Finland-Norge.

-Vad kommer att hända med våra gränser när EU:s nya migrations-, och asylpakt ska börja gälla 2026? Kommer det att förändra vår syn på gränserna på Nordkalotten? Sedan är ju frågan om den långsiktiga finansieringen av Gränstjänsten viktig och hur den verksamheten ska utvecklas, säger Lisa Lundgren.

Tillit viktig

En tredje fråga som Lisa Lundgren trycker är viktigt är tilliten mellan länderna på Nordkalotten.

-För att Nordkalottrådet ska vara relevant i Nordkalottsamarbetet är tilliten mellan länderna mycket viktig. Det gäller att skapa mötesplatser mellan oss och att alla ska känna sig delaktiga. Det är mycket betydelsefullt att alla känner sig sedda och hörda och därför är det viktigt med dialog och en öppen och transparant kommunikation, konstaterar Lisa Lundgren.

Kent Lidman