2019 19.12.2019 Paula Mikkola
-Northvolts batterifabrik i Skellefteå är en jätteinvestering i norr som kan ge upp mot 3000 nya jobb. Det är också en mångkulturell arbetsplats med över 50 nationaliteter anställda. Det sade Annika Sund, Eures-rådgivare vid arbetsförmedlingen i Umeå, när hon medverkade vid seminariet ”Ökad arbetsmobilitet på Nordkalotten” i Tromsö.

Batterifabriken byggs i Hedensbyn i utanför Skellefteå mellan 2018-2025. Planerna är att tillverka världens mest miljövänliga batterier och finansieringen var klar i juni 2019.

-Det är den största investeringen i norr på mycket länge. Northvolt tillverkar framtidens energi. Det är en sådan stor investering att det är nästan skrämmande. VD:n Peter Carlsson har utbildat sig på Luleå tekniska universitet och senare jobbat åt bland andra Tesla i USA, sade Annika Sund.

Fyra produktionslinjer

Anläggningen i Skellefteå är huvudort för produktion och återvinning. Det blir fyra produktionslinjer och den första öppnas under 2020. Därefter byggs produktionen succesivt ut.

Northvolt har huvudkontoret i Stockholm, forskning, utveckling och laboratorium i Västerås samt verksamheter i Gdansk i Polen och Osaka i Japan.

-Många kämpade om Northvolts fabrik. Att produktionen lades i Skellefteå beror bland annat på närhet till metallindustri och gruvor samt god tillgång av energi. Northvolt ska använda sig av naturen men inte lämna någon skit i naturen, sade Annika Sund.

Efter att etableringen i Skellefteå blev känd, så planeras nu även en batterifabrik i Mo i Rana.

 Rekryterar 3000 anställda

Northvolts fabrik är en gigantisk byggnad som nu börjat byggas i Hedensbyn.

-Byggnaden är så stor att man kan se hur jorden kröks då man tittar ut över fabriken, sade Annika Sund.

 Hon arbetar med personalrekryteringen till Northvolt.

-Personalbehovet är till att börja med mellan 2500 och 2700 anställda. Det kan bli upp mot 3000 anställda, om man beslutar att starta en femte produktionslinje. Alla som bor i Skellefteå och vill och kan jobba får arbete. Men vi måste även rekrytera från många andra håll. Just nu rekryterar vi nyckelpersoner till olika funktioner, bland annat ingenjörer. Det blir en mångkulturell arbetsplats med engelskan som arbetsspråk. Vi har redan anställt femtio nationaliteter som ska jobba i fabriken, sade Annika Sund.

 Privata arbetsförmedlare

Förutom att arbetsförmedlingen arbetar med rekryteringen så anlitas även många privata arbetsförmedlare.

-Det är ett omfattande jobb vid en sådan här rekrytering och vi måste ta den hjälp vi kan få, sade Annika Sund

Det blir även stora förändringar i Skellefteå kommun.

-Det behövs många nya bostäder, skolor och mycket annat när det kommer många nya till kommunen, sade Annika Sund.