Nyheter 26.01.2023 Kent Lidman
-En bra mediebevakning motverkar missförstånd och misstänksamhet över gränserna. Det sade Armi Rousu, kanalchef P4 Sveriges Radio Norrbotten när hon medverkade vid Nordenkonferensen i Haparanda under programpunkten ”Medias roll i en föränderlig värld”.

Armi Rousu framhöll att Sveriges Radios vision är ”Fler röster och starkare berättelser-bättre förståelse”.

-Vi speglar det som händer på Nordkalotten både i norra Sverige, Finland och Norge. Vi har även speglat det som händer i Ryssland, men det har blivit mycket svårare nu sen kriget började i Ukraina, säger Armi Rousu.

Viktig i kristider

Mediabevakningen är extra viktigt i kristider.

-Vi har aldrig rapporterat som mycket om vad som händer vid gränsen som under coronapandemin. Pandemin visade bristerna då det gäller arbetsmarknad, olika regler och samarbetet över gränserna. Det uppstod tidvis hätska stämningar som påverkade företag och människor vid gränserna, sade Armi Rousu.

Minoritetsspråk

Sveriges Radio satsar mycket på program på minoritetsspråk.

-Vi möter aldrig något motstånd när det gäller det. Vi har olika program på minoritetsspråken bland annat många barnprogram, säger Armi Rousu.

Radion har många poddar som riktar sig direkt till de som bor vid gränsen.

-Mångfalden inom media är jätteviktig. Vi har den senaste podden ”Gräns” som lockat många lyssnare. Vi har också podden Polarliv som skildrar livet i polartrakterna, berättare Armi Rousu.

Public service-samarbete

Även Sveriges Television satsar mycket på minoritetsprogram. Det berättar Ylva Jonsson Sarri, biträdande program-, och minoritetsspråkschef vid Sveriges Television i Umeå.

-Vi har även ett väl utvecklat samarbete med andra public serviceföretag på Nordkalotten, inte minst om samiska program. Kriget i Ukraina satte eld i baken på samarbetet mellan public serviceföretagen i Norden, säger Ylva Jonsson Sarri.

TV-program på flera språk

Under 2021 sände Sveriges Television 937 timmar nationella minoritets-, och teckenspråksprogram. Förutom på svenska gör SVT gör program på finska, samiska, meänkieli, romani chib, jiddisch och teckenspråk.

-SVT:s vision är att bidra till ett Sverige där alla är mer nyfikna och insatta. Minoritetsutbudet har flera syften. Att stärka de nationella minoritetsgrupperna genom identifikation och tillföra ett minoritetsperspektiv, men också visa och stärka språken. Vi har också ett demokratiskt uppdrag som innebär att sprida kunskap, minska fördomar och öppna dörrarna för de nationella minoriteternas språk och kultur, säger Ylva Jonsson Sarri.

Kent Lidman