Nyheter | 14.08.2019 | Paula Mikkola |
-236 arbetsförmedlingskontor i Sverige ska bli 106 kontor och många blir uppsagda. Vi vet inte hur det kommer att bli men, det känns som om råttorna lämnar skeppet, säger Annika Sund.
Digitalisering och centralisering
Orsaken till förändringarna är regeringsbeslut om en omorganisation av arbetsförmedlingen som bland annat innebär att delar verksamheten ska tas över av privata aktörer.
-Ledorden är digitalisering, centralisering och reducering. Man tar bort kundtjänsterna och vissa tjänster ersätts av robotar. Arbetsförmedlingen får mer en kontrollfunktion och grundarbetet läggs över på privata aktörer. Det blir även en översyn av Eures-arbetet. Mycket är oklart ännu, säger Kirsi Paloniemi Lundqvist, Eures-rådgivare i Luleå.
Bristyrken
Eures-rådgivarna i Norrbotten har jobbat mycket med att hitta personal dom nationella bristyrkesgrupperna. Det är bland annat vårdpersonal, pedagoger, socionomer, ingenjörer, kockar och restaurangpersonal, transportpersonal, bygg-, och anläggningspersonal veterinärer och personal inom skogs och trädgårdsyrken.
-Det är till exempel en stor efterfrågan då det gäller transporter, kabinpersonal till flyg och maskinförare av olika slag, säger Annika Sund.
Inga sökande till bristyrke
Lena Lundkvist, Eures-rådgivare från Örnsköldsvik har arbetat med att locka tandhygienister till Sverige.
-2016 hade vi en kurs och fick då 30 sökande från Portugal. Nu har vi anordnat en ny kurs för tandhygienister i Västernorrland och har inga sökande. Men av dom sex portugiser vi anställde efter förra kursen jobbar fem kvar, och det visar ju att dom trivts i Sverige, sade hon.
Rekrytering utomlands
Svenska kommuner försöker rekrytera personal till bristyrken från andra länder.
-Samtidigt är det stora besparingar inom offentlig sektor i många kommuner. Vi har jobbat med att rekrytera personal från Finland, men även från länder som Spanien, Bulgarien, Lettland och Estland, säger Kirsi Paloniemi Lundqvist.
Språkproblem
Enligt prognoserna kommer det att inom några år saknas 35 000 lärare i Sverige.
– Det är stora besparingar inom offentlig sektor och många lärare lämnar yrket. Vi försöker locka tillbaka dem, samtidigt som vi rekryterar lärare från till exempel Spanien. Men där är språket ett problem. Förutom att dom ska kunna engelska måste dom lära sig svenska. Därför blir det rekryteringar på längre sikt, säger Kirsi Paloniemi Lundqvist.
Språkproblem finns även inom många andra yrken.
-Företag rekryterar till exempel maskinförare och byggnadsarbetare från Estland, Lettland och Bulgarien. Arbetsgivaren vill ha självgående anställda och då måste dom också kunna språket, säger Kirsi Paloniemi Lundqvist.
-Då det gäller rekrytering i tekniska yrken har vi ett mycket bra samarbete med Finland., sade Monica Mikaelsson, Eures rådgivare i Haparanda/Kalix.
Låg arbetslöshet i norr
Arbetslösheten i Norrbotten är 6,3 procent och det är bland dom lägsta i Sverige. Högst i Sverige ligger Gävleborg, Blekinge och Skåne, på över nio procent.
-Det finns områden i Norrbotten, som Kiruna och Gällivare, där arbetslösheten är ned mot fyra procent. Problemet där är att det inte finns bostäder till dom som vill flytta dit och jobba. Arjeplog och Arvidsjaur har också en mycket låg arbetslöshet, säger Annika Sund.