2021, Nyheter 12.06.2021 Paula Mikkola
Nordkalottkonferensen är framflyttad ytterligare en gång, till helgen den 7-8 maj 2022 i Boden. -Tyvärr tvingas vi flytta fram konferensen ännu en gång på grund av det osäkra läget med coronapandemin. Jag beklagar verkligen detta, men vi har inte sett något annat alternativ, säger Eivor Olofsson, ordförande i Föreningen Norden Norrbotten.

Som vi berättat tidigare på denna sida så skulle Nordkalottkonferensen i Boden ursprungligen ha hållits i augusti 2020. Men på grund av coronapandemin beslutade Föreningen Norden Norrbotten att skjuta fram konferensen till augusti i år. Men nu blir det alltså en ny framflyttning till maj nästa år. 

-Jag tror och hoppas att den verkligen blir av då. En av anledningarna till att vi lägger den i maj är att det är val i Sverige i september 2022 och vi vill inte lägga konferensen alltför nära valet, säger Eivor Olofsson.

Finland 2023 eller 2024

Detta blir den 31:a Nordkalottkonferensen sedan starten i Torneå 1960. Konferensen arrangeras vart annat år och alternerar mellan Sverige, Norge och Finland. Enligt dom ursprungliga planerna ska Finland arrangera Nordkalottkonferensen 2022.

-Pandemin har ju stört hela rytmen för konferenserna. Nu är det upp till Finland när dom vill arrangera nästkommande konferens 2023 eller 2024. Det kan ju inte bli två konferenser 2022, säger Eivor Olofsson.

Hållbart Nordkalotten

Sen tidigare är det bestämt att temat för nästa års Nordkalottkonferens är “Ett hållbart Nordkalotten- ett attraktivare, rörligare och tryggare Nordkalotten”.

-Grundtemat står fast även om vi flyttat konferensen i tid. Men innehållet kan komma att ändras något. Naturligtvis måste vi ta upp frågan om hur coronapandemin påverkat samarbetet på Nordkalotten, säger Eivor Olofsson.

Kritisk mot gränsstängningar

Hon är starkt kritisk till hur gränserna på Nordkalotten stängts under pandemin.

-Dom stängda gränserna känns helt främmande för oss som bor i Tornedalen, säger Eivor Olofsson.

Hon menar att makthavarna i huvudstäderna inte förstått hur samarbetet fungerar på Nordkalotten.

-Det kan gå att stänga gränser runt huvudstäderna, som Stockholm och Helsingfors. Men inte mellan Torneå och Haparanda. Det är som en stad, där man promenerar över till varandra, utan att det finns några gränser, säger Eivor Olofsson.