Nyheter 25.11.2024 Kent Lidman
Från och med första januari 2025 tar Norrbotten över som ordförande i Nordkalottrådet. Ordförandebytet skedde vid rådets höstmöte i Luleå. I samband med det så presenterade Region Norrbotten sina prioriteringar för ordförandeskapet

Ordförandeskiftet skedde när avgående ordförande Svein Öjen Eggesvik (Sp) från Nordlands fylkeskommun överlämnade ordförandeskapet till Glenn Berggård (V) vice regionråd i Norrbotten.

-Jag önskar Norrbotten lycka till med ordförandeskapet och flytten av sekretariatet till Luleå, sade Svein Öjen Eggesvik.

-Vi tackar för förtroendet. Vårt program visar vår ambition att fullfölja Nordkalottrådets viktiga arbete utifrån förändringarna i omvärlden, sade Glenn Berggård.

Tre år ordförande

I och med ordförandeskiftet utsträcks ordförandeskapet i Nordkalottrådet från två till tre år. Så nu är Norrbotten är ordförande åren 2025–2027. Samtidigt flyttar kansliet från Rovaniemi till Luleå. Det är ordföranderegionen som bestämmer var kansliet ska vara placerat.

En annan nyhet är att ordförandeskapet roterar, mellan de tre länderna på Nordkalotten, Sverige, Norge och Finland.  Tidigare har det roterat mellan de fem/fylkena på Nordkalotten. Efter Norrbotten blir Lappland ordförande 2028–2030.

Nordkalottrådet även huvudansvariga för Gränstjänsten Sverige-Finland- Norge samt Nordkalottens miljöråd.

Ny generalsekreterare

Nordkalottrådet får också en ny generalsekreterare från 1 januari, Lisa Lundgren (se tidigare artikel).

Hon övertar uppdraget från Paula Mikkola som går i pension efter 21 år som Nordkalottrådets generalsekreterare.

Verksamhetens nya prioriteringar

I samband med ordförandeskiftet presenterade också Region Norrbotten sina prioriteringar för ordförandeskapet 2025–2027.

De är följande:

1.Organisation och verksamhet i en ny tid

Det nordiska samarbetet i norr bör stärkas inom olika samhällsområden, sett i ljuset av Rysslands invasion av Ukraina och Sveriges och Finlands medlemskap i Nato. Det kan kräva en vidareutveckling av Nordkalottrådets organisation och verksamhet i en ny tid.

2.Hållbar ekonomi för stärkt samarbete

Ansträngningar bör göras för att ge Nordkalottrådet och Gränstjänsten Sverige-Finland-Norge en starkare och hållbar ekonomi, så att det kan bli en verklig drivkraft för utvecklingen av Nordkalotten.

3.Nordkalottens gränshinder till nordiska agendan

Nordkalottrådet ska till nationella politiska agendor lyfta sådana gränshindersfrågor som är gemensamt aktuella för hela Nordkalotten.

4.Ökad handel och tillväxt

Nordkalottregionerna ska öka företagsamhet och skapa förutsättningar för ny ekonomisk verksamhet och arbete. Regionerna behöver ett diversifierat och internationellt näringsliv, där kreativa och kulturella näringar samt samiska näringar får plats tillsammans med världsledande industri. Det behövs en öppenhet för näringar som skapas med den gröna omställningen, bl.a. inom cirkulär ekonomi.

5.Attraktiva livsmiljöer och levande samhällen

Nordkalottrådet ska utveckla ett gemensamt lärande genom erfarenhetsutbyte och skapa gränsöverskridande samarbetsytor kring regional attraktivitet och social, miljömässig och ekonomisk hållbarhet, för befintliga och tillkommande.

6.Gemensam arbetsmarknadsregion

För att åstadkomma en fungerande gemensam arbetsmarknad på Nordkalotten ska Nordkalottrådet arbeta för att öka den gränsöverskridande rörligheten och uppmuntra till ett ökat samarbete mellan utbildningsanordnare i regionerna.

7.Samarbete för stärkt energiförsörjning

Nordkalotten står i centrum för en snabb omställning av världens industri, transport- och energisystem till gröna och fossilfria produktionssätt. Det finns ett ökat energibehov från industrin och energisystem måste utvecklas och utvidgas kraftigt. Nordkalottrådet verkar för att etablera ett samarbete inom energiområdet.

8.Gränsöverskridande infrastruktur och transporter

Regionerna behöver arbeta tillsammans med ökat fokus på tillgänglighetsfrågorna på Nordkalotten. Välfungerande gods- och persontransporter kräver ett sammanhängande, hållbart transportsystem, med förbättringar och teknisk utveckling främst inom väg- och järnvägsnät, men också inom sjöfart och flyg.

9.Kunskapsutbyte för hållbar markanvändning

Nordkalottrådet ska arbeta för att få mer erfarenhetsutbyte och bättre samordning, kortare och mer förutsägbara plan- och samförståndsprocesser i området för att utveckla, nyttja, och förädla våra viktiga naturresurser.

Kent Lidman