Nyheter | 09.12.2024 | Kent Lidman |
Willy Örnebakk, koordinator vid Gränstjänstens kontor i Skibotn, tycker det är viktigt med en ny hemsida och en ny kommunikationsansvarig.
-Den nya hemsidan kommer att göra det betydligt enklare att få hjälp av oss och även en ny ansvarig för kommunikationerna. Hemsidans adress ska vi inte ändra, men under införandefasen använder https://www.grensetjeneste.no/ för inloggning, Örnebakk berättade.
Frågar om beskattning
Förutom att fler finländare söker hjälp av Gränstjänsten så ökar även antalet företagare som hör av sig.
-Ofta är det då frågor om beskattning. I vilket land ska anställda beskattas om det till exempel är ett företag i Finland som startar en verksamhet i Sverige. Det kan också påverka var det är försäkrade och ibland kan det behövas dubbla försäkringar, sade Riikka Juntti.
Långa handläggningstider
Ett annat problem är långa handläggningstider särskilt i Sverige hos bland annat Skatteverket och Försäkringskassan.
-Vid gränsöverskridande arbete är det nästan alltid jättelånga handläggningstider. Det kan till exempel handla om en person som bor i Finland och ska sommarjobba i Sverige. Då behöver han eller hon ett samordningsnummer i Sverige för att få sin lön. Det kan ofta ta upp till nio veckor och då kan sommarjobbet redan vara över, säger Riikka Juntti.
Försvårar vardagssamarbetet
Riikka Juntti tycker att det är mycket som ställer till problem vid gränsöverskridande verksamhet.
-Det är mycket som förhindrar vardagssamarbetet. Ofta kan det vara enkla frågor som inte kräver lagändringar i något land men det försvårar mycket för den enskilda personen eller företaget, säger hon.
Nordkalottrådet huvudman
Det är femton år sedan Nordkalottrådet tog initiativ för att starta Gränstjänsten. Från början hette den Nordkalottens Gränstjänst men numera Gränstjänsten Sverige-Finland-Norge. Nordkalottrådet är huvudman för verksamheten och den finansieras till stor del av Nordiska ministerrådet.
Nordkalottrådet har länge arbetat för att säkra en långsiktig finansiering av verksamheten.
-Det är tretton år sedan vi öppnade kontoret i Haparanda/Torneå. Numera finns vi också i Skibotn och i Alta med 6 medarbetare, berättar Willy Örnebakk.
Rådgivare
Han framhåller att Gränstjänsten inte är en myndighet, en översättningsbyrå eller en speditionsforma.
– Vi är rådgivare och vi är till för alla som behöver hjälp när det gäller gränssamarbete. Vi är också en del i ett nätverk av gränstjänster över hela Norden, sade Willy Örnebakk.
Förfrågningar ökar
Antalet förfrågningar ökar ständigt. Det var en tillfällig topp under coronapandemin.
-Nu ligger antalet som söker hjälp av oss på omkring 5000 per år. Förutom att man direkt kan kontakta oss via epost eller telefon så har vi också ett digitalt verktyg där man direkt kan få hjälp med sitt gränsproblem dittgransproblem.com, berättade Willy Örnebakk.
Kent Lidman