Nyheter | 26.08.2022 | Paula Mikkola |
Malmfyndigheten i Tapojärvi i närheten av Kolari ägdes tidigare av det konkursade gruvbolaget Northland resources, som även ägde fyndigheten som nu drivs av Kaunis Iron.
-Vi börjar först med att bryta järnmalm och sedan även koppar och guld. Det handlar om 6–7 miljoner ton per år, och mellan 20 000 och 60 000 ton koppar per år, säger Jaana Koivumaa.
Gammal järnväg
Vid gruvbrytning är det viktigt med bra infrastruktur.
-Järnvägen mellan Kolari och Torneå är gammal och skulle behöva rustas upp. Vi skulle också behöva en järnväg från Kolari till Svappavaara, säger Jaana Koivumaa.
Stora krav på kommunerna
Niklas Sirén, ansvarig för hållbar utveckling vid Kiruna kommun, säger att de stora investeringarna i norr och samhällsomvandlingarna i Malmfälten ställer stora krav på berörda kommunerna.
-Här tycker jag att regeringarna måste bidra med mer pengar och mer tid. Det är stora utmaningar för Norrbotten men även för hela världen, säger han.
Utmaningar och investeringar
Niklas Sirén pekar ut fem städer där förändringarna blir stora. Det är Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå och Skellefteå.
-Förutom industrisatsningarna håller vi också på att flytta våra städer i Malmfälten. Det är stora utmaningar att få en fungerande infrastruktur och det kräver stora investeringar förutom dom 1000 miljarder kronor som industrin investerar, säger han.
Han framhåller att industrins investeringar bara är toppen på en pyramid där kommunerna måste bidra med mycket.
-Det handlar om bostäder, skolor, kommunal service, infrastruktur och mycket annat-. Det råder också stor brist på kompetens och det måste man avhjälpa med fler utbildningar, säger Niklas Sirén.
Koppargruva
Thomas Nordmark, chef för logistiken vid Copperstone Resources, som ska starta brytning av koppar i den tidigare Viscariagruvan nära Kiruna, framhåller att malmbanan är viktig för deras verksamhet.
-Vi planerar att starta vår gruvbrytning 2025/26 och det innebär då att vi behöver transporter på malmbanan med ett tåg per dag, fyra dagar i veckan, säger han.
Copperstone planerar att bryta 140 000 ton koncentrerad koppar och cirka 450 000 ton järnmalm.
Logistiska utmaningar
Det är stora logistiska utmaningar när man öppnar en ny gruva, även om Copperstone räknar sig som små i jämförelse med LKAB.
-Jämfört med LKAB så är vår kapacitet bara två procent men jämfört med Bolidens koppargruva i Aitik är vi 40 procent, säger han.
Thomas Nordmark framhåller att det är viktigt med samarbete på malmbanan.
-Vi kan till exempel använda varandras avlastningsstationer och hyra vagnar av varandra. Vi kan göra en gemensam pool med lokförare och använda samma teknik. Det är några exempel på hur vi kan samarbeta, säger han.
Kent Lidman