Nyheter | 02.04.2022 | Paula Mikkola |
Klimatförändringen har också påverkat det ökade intresset för Arktis.
-Som vi vet drabbas Arktis hårdare än många andra områden av klimatförändringen. Det kommer vindar från Asien och Nordamerika som för med sig föroreningar över Arktis, sade Matti Anttonen.
Energiutvinning i Arktis
Det ökade ryska intresset är både militärt och civilt.
-Ryssarna bygger mycket energiproduktion i norr. Man har byggt många fler plattformar för energiutvinning under dom senaste 10 åren. Samtidigt har Ryssland också ökat sin militära närvaro i området, sade Matti Anttonen.
Samarbete med Sverige
Den ökade ryska närvaron i Arktis har påverkat det säkerhetspolitiska läget även för Finland.
-Vi har ju Nato nära oss via Norge, och så har vi Ryssland på andra sidan. Sverige har ett likande läge och under det senaste året har vi utvecklat ett allt större försvarssamarbete med Sverige. Varken Sverige eller Finland har för närvarande några planer på att gå med i Nato, sade Matti Anttonen.
Ingen feber
Hur skulle du då bedöma läget i Arktis på en febertermometerskala?
-Strax över 37 grader. Det är inte feber än i området, men det kan lätt bli det beroende på hur situationen utvecklas, sade Matti Anttonen.
Ökat intresse i USA
Heather A. Conley, senior vice president vid Centret för strategiska och internationella studier i Washington, framhöll att även USA:s intresse för Arktis ökar.
-USA ser till Arktis strategiska läge och ekonomiska intresse. Förutom Ryssland så har även Kinas intresse för Arktis ökat. Det finns mycket energi, naturfyndigheter, olja och gas som många länder är intresserade av, säger Heather A. Conley.
Behövs dialog
Ryssland har också som sagt var ökat den militära närvaron i Arktis.
-Det påverkar också USA:s och Kinas militära intresse av området. Det finns risk för att även de ökar den militära närvaron. Här behövs mer dialog om utvecklingen i Arktis, säger Heather A. Conley.
Satsar mycket pengar
Katarina Kertysova vid European Leadership Network, har själv sina rötter i Ryssland, och framhåller att Ryssland satsar mycket pengar på sin närvaro i Arktis.
-En stor del av den ryska flottan, även med kärnvapenbestyckade ubåtar, ligger stationerade i Arktis. Ryssland får också mycket av sin energi från Arktis. 20 procent av den ryska exporten kommer från Arktis, sade Katarina Kertysova.
Kent Lidman
OBS! Detta möte hölls innan Rysslands invasion av Ukraina. Situationen i det arktiska samarbetet har ändrats efter invasionen och det framgår inte av denna artikel