2020, Nyheter | 19.11.2020 | Paula Mikkola |
Hon framhöll att arbetsmarknaden i norr skiljer sig en del från arbetsmarknaden i södra Norge.
– Det finns många utmaningar för att få ett jobb i Nordnorge. Det är färre arbeten att söka men det är också färre som söker jobben. Förutom kunskaper i norska språket är det för många arbetsgivare också viktigt att man har lokalkännedom där man ska jobba, sade Carolien Vandersmissen.
Nära samarbete
Tina Sundqvist, EURES-arbetsförmedlare i Uleåborg, framhöll det nära samarbete som EURES arbetsförmedlarna har på Nordkalotten.
-EURES-portalen ger viktig information om att söka jobb i andra länder. Vi arbetsförmedlare har ett nära samarbete över gränserna. Vi har också ett samarbeta i olika projekt och utbyter erfarenheter, sade hon.
Språkkunskaper
Miia Narkaus OSAO, Uleåborg, arbetar med att hjälpa människor att hitta jobb i norr. Hon arbetar bland annat i det nya Interregprojektet ”Arbeta tillsammans”. (Se andra artiklar)
-Även i Finland är språkkunskaper viktiga och en stor fördel om du kan prata finska. De kan också vara svårt att hitta jobb till långtidsarbetslösa, sade hon.
Outi Tolonen från Uleåborgs universitet menade att studenter är mer öppna än många andra för att söka jobb utomlands.
-Vi har många utländska studenter hos oss och många finländska studenter jobbar utomlands, sade hon.
Levande landsbygd
Varför är det då så viktigt med en gränsöverskridande fri arbetsmarknad?
-Det är viktigt at hålla landsbygden och städerna i norr levande. 70 procent av befolkningen lever i städerna och vi måste se till att det finns jobb på landsbygden i norr. Mycket av jobbet här uppe sker gränsöverskridande, sade Miia Narkaus.
-Arbetet i norr kräver att man kan jobba gränsöverskridande. Till exempel inom hälsosektorn måste man kunna få välja vilket land man vill jobba i. Det är också olika jobbkulturer i olika länder, sade Outi Tolonen.
-Vi måste samarbeta i norr. Vår organisation EURES är gränsöverskridande och företag jobbar ofta gränsöverskridande. Då man ska hitta ett jobb måste man tänka regionalt gränsöverskridande och inte bara tänka lokalt, sade Carolien Vandersmissen.
Utmaningar hitta jobb
Vilka är dom största utmaningarna för att hitta jobb i norr?
-Det finns en stor kompetensbrist i norr. Vi måste erbjuda utbildningar som ger den kompetens som företagen efterfrågar. Därför är det viktigt med samarbete mellan skolor och företag, säger Miia Narkaus.
Hon framhåller att det kan vara svårt att hitta bostäder till dom som söker jobb på en ny ort.
-Vi måste bygga fler bostäder och social service i norr. Där behövs också ett gränsöverskridande samarbete, sade Miia Narkaus.
Stort steg flytta
Outi Tolonen menar att det för många är ett stort steg att flytta utomlands och söka jobb.
-Och här har vi återigen kravet på att språkkunskaper är viktigt för att kunna jobba i ett annat land, sade Outi Tolonen.
-Den som flyttar har också ett ansvar för sin familj som följer ned. Det kan handla om ett jobb till den medföljande, om förskoleplats och skola. Det är ett helt paket som följer med en flytt till ett annat land, sade Carolien Vandersmissen.
Attraktivt i norr
Vad är då attraktivt eller inte attraktivt med att jobba i norr?
-Naturen är viktig för den som bor i norr. Det är en viktig erfarenhet att ha jobbat i norr om man sedan söker jobb söderut. Folk i norr är pålitliga och solidariska och tar hand om varandra om man kommer ny till ett samhälle, sade Outi Tolonen.
-Bristen på sol och mörkret under vintern är definitivt ett problem. Naturen är en tillgång som lockar många. Man får också ett annat perspektiv på att leva om man flyttar till andra områden än man är van vid. Huspriserna i norr är ofta låga, utom i större orter som till exempel Tromsö, sade Carolien Vandersmissen.
-Vi har mycket av den nordiska atmosfären i norr. Här finns stora möjligheter att gå på skidor under vintern och vandring under sommaren. Folk känner och hjälper varandra, sade Miia Narkaus.