Nyheter 04.04.2023 Kent Lidman
-Vi ska ta tillvara det goda av Barentssamarbetet och föra det vidare. Det sade Julie Wilhelmsen, seniorrådgivare vid det norska institutet för internationella affärer (NUPI) när hon medverkade vid Kirkenes-konferensen

Julie Wilhelmsen medverkade under programpunkten ”Erfarenheter av 30 års Barentssamarbete”.

-Fram till 2014 växer det fram en ny typ av internationella relationer. Men efter det, när Ryssland annekterar Krim, krymper utrymmet för säkerhetspolitik och Ryssland ändrar inriktning mot att bli mer nationalistiska, säger hon.

Foto: NUPI

Ändrade förutsättningar

När Finland, och även Sverige, går med i Nato så ändras förutsättningarna i Barents på många områden.

-Vi får tänka oss ett arbete i Arktiska rådet utan Ryssland, säger Julie Wilhelmsen.

Egentligen inleddes den nya säkerhetspolitiken med dåvarande Sovjetledaren Gorbatjov 1984.

-1993 fick vi sedan tillstånd ett mycket bättre samarbete över gränserna i och med Barentssamarbetet och det ökade säkerheten i Barents, säger Julie Wilhelmsen.

Samarbete utan Ryssland

Men i och med den ryska invasionen av Ukraina har säkerhetsarbetet förändas till det sämre.

-Rysslands konfrontation är att missbruka politiken. Vi får sikta om oss på ett Barentssamarbete utan Ryssland under lång tid, sade Julie Wilhelmsen.

Men det finns ändå områden där det måste fortsätta ett visst samarbete med Ryssland.

-Ett sånt är fiskeindustrin i Norra ishavet, liksom miljöfrågorna om att få en bättre miljö för alla, säger Julie Wilhelmsen.

Norges fiskeri- och havsminister Björnar Skjaeran påminde att Norge har haft ett fiskeri- och havssamarbete i över 50 år.

-Det behövs stabilitet för fisket i norr. Men vi vill inte ha något samarbete med ryska politiker utan med forskare, sade Skjaeran.

Foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor

Samarbete med enskilda

Lars Georg Fordal, chef vid det norska Barentsekretariatet, menar att det även finns ett annat samarbete över gränserna som   fortsätter.

-Det handlar om samarbete med enskilda personer. Till exempel kulturfestivalen Barentsspektaklet i Kirkenes där enskilda ryssar också medverkar, säger han.

Unik kompetens

Thomas Nilsen, redaktör vid tidningen BarentsObserver, framhåller att det byggts upp en unik kompetens i samarbetet mellan Norge och Ryssland.

-Den kompetensen måste vi ta tillvara på något sätt och bygga vidare på i framtiden, sade han.

Daria Makhotina Gudnason, ordförande i Barents regional ungdomsråd, är från Ryssland men nu bosatt i Danmark.

-Vi samlar 30 000 ungdomar och är en etablerad organisation i Barentssamarbetet. Fram till 2022 hade vi många projekt ihop med Ryssland. En av våra uppgifter är att lära oss tänka kritiskt. Det gör ont i mig när jag ser vad Ryssland håller på med, säger hon.

Nätverk

Daria Makhotina Gudnason tror inte att de flesta ryssar är för kriget i Ukraina.

-De undersökningar som visar att 80 procent av ryssarna stödjer kriget är inte sanna, säger hon.

Lars Georg Fordal framhåller att det byggts upp många nätverk med människor i Ryssland under 30 år av Barentssamarbete.

-Det finns många nätverk mellan Kirkenes och Murmansk. De ställs i en svår situation när Putin klassar samarbete med väst som brottsligt. Vi kan dock fortsätta ha kontakt med enskilda personer, inte minst digitalt, säger han.

-Barentssamarbetet måste fortsätta i någon form. Det är lika viktigt 2023 som tidigare att upprätthålla kontakterna, säger Thomas Nilsen.

Kent Lidman