Nyheter 15.03.2022 Paula Mikkola
-Man borde utsträcka visumfriheten mellan Norge och Ryssland till att gälla hela Finnmark och hela Murmanskområdet. Det sade Lena Bergeng (AP), ordförande i Sör-Varangers kommun, när hon medverkar vid Kirkeneskonferensen under programpunkten ”10 år med lokal visumfrihe

Det var i november 2010 som de norska och ryska utrikesministrarna undertecknade ett avtal som gör att de 9000 norrmän och 45000 ryssar som bor vid gränsen i Kirkenes och Murmansk lättare ska kunna besöka varandra. De som vill kan få ett så kallat “grenseboerbevis” som gör att de kan resa visumfritt i gränsområdet. Det har bland annat gjort att fler ryssar flyttat till Kirkenes.

-Många var skeptiska till detta i början men det har blivit en stor succé. Det har varit bra för handeln och det kommer många ryssar och shoppar i Kirkenes, sade Lena Bergeng.

Stor framgång

Även på den ryska sidan tycker man att visumfriheten varit bra.

-Vi har hundratusentals som utnyttjat det från båda hållen. Det har varit en stor framgång från båda hållen. Men det har varit svårt under corona-pandemin. Nu hoppas vi att det ska återgå till det tidigare när pandemin är över, sade Nikolay Konygin, rysk generalkonsul i Kirkenes.

Han tror nu på att elektroniska gränsbevis ska göra det enklare.

-Vi hoppas på ett större utbyte över gränsen för turister, vid sport och kulturarrangemang, sade Nikolay Konygin.

Arbetspendling

Lena Bergeng menar att ett utsträckt område där man har visumfritt är bra för arbetspendlingen också.

-Vi skulle få fler som jobbar i respektive land och det kan ge en mer stabil ekonomisk utveckling. Jag tror också mycket på ett göra det enklare, med elektroniska gränsbevis, sade hon.

Många turister

Toni K. Laine, ordförande i Inari kommun, lovordar även han visumfriheten.

-Vi har många turister som kommer från Ryssland och handlar i vår kommun. Vi har ju också många norrmän från andra hållet som också kommer fritt över gränsen. Jag hoppas det visumfria området utsträcks. Varför inte hela Norra Ryssland och hela Nordområdet,sade han.

Toni K. Laine framhöll att dom stora investeringarna som nu är på gång i norr gynnas av mer öppna gränser.

-Vi måste ta bort så många gränshinder som möjligt och göra det enklare att leva i gränsområdet mellan Ryssland och Norge/Finland. Företag och människor gynnas av öppna gränser, sade Toni K. Laine.

Helt öppna gränser

Han fick medhåll av Nikolay Konygin.

-Vi borde snart vara redo för att öppna gränserna helt. Men man vet inte hur det blir nu med det som händer. Men vi är redo för en helt öppen gräns mot Norge och jag hoppas att det inte ska behöva ta så lång tid, sade han.

Kent Lidman

OBS! Dessa åsikter framfördes innan Ryssland invaderade Ukraina. Som vi berättat tidigare har Ryssland nu stängts ute från Barentssamarbetet och det är oklart vad som händer med visumfriheten och gränssamarbetet framöver.