2020, Nyheter 22.03.2020 Paula Mikkola
-Vi har haft och har 19 samiska projekt inom Interreg Nord för åren 2014-2020. Det sade Iiris Mäntyranta, Interreg Nord, vid konferensen ”Gränslösa möjligheter för Sapmi” i Jokkmokk.

Konferensen hade samlat ett sjuttiotal deltagare från Sapmi, Sverige, Norge, Finland och man presenterade bland annat ett antal samiska projekt som får stöd av Interreg Nord.

Interreg Nord programmet pågår under åren 2014-2020 och är uppdelat i två geografiska regioner. Det är Sapmi och area Nord som sträcker sig från Troms/Finnmark i norr ned till Dalarna i söder.

Program avslutas i år

Interreg Nord prioriterar fyra områden: Forskning och utveckling, entreprenörsskap, kultur och miljö, samt en gemensam arbetsmarknad. Man har 72 pågående projekt och 37 avslutade. Budgeten är på 54,8 miljoner euro.

-Vi håller på att avsluta programmet under detta år, men det finns fortfarande pengar att söka. Vi ligger samtidigt i startgroparna för att förhandla fram nästa sjuåriga Interreg-program. Interreg Nord är ett av 100 gränsöverskridande program i Europa och vi firar att det i år är 30 år sedan Interreg startade, sade Iiris Mäntyranta.

Mest inom kultur och miljö

Interreg delområde Sapmi omfattar Lappland, Norra och Mellersta Österbotten i Finland, Nordland, Troms/Finnmark, Tröndelag samt delar av Hedmarks fylke i Norge och Norrbotten, Västerbotten, Jämtland samt delar av Dalarna i Sverige.

-Av dom nitton samiska projekten är dom flesta inom området kultur och miljö, men även arbetsmarknad och entreprenörskap, sade Iiris Mäntyranta.

Pengar från EU och Norge

Budgeten för dom samiska Interreg- projekten är 8,7 miljoner euro, varav EU står för 6,9 miljoner euro och Norge, som ju inte är med i EU, för 1,8 miljoner euro.

-Denna konferens är bland annat till för att visa upp några av dom samiska EU-projekten och försöka visa lite av hur det blir med Interreg under nästa sjuårsperiod, sade Iiris Mäntyranta