2016, Nyheter 26.11.2016 Paula Mikkola
Rätt attityd, yrkeskompetens och goda språkkunskaper hjälper arbetssökande lättare hitta nya anställningar. Speciellt yngre arbetssökande uppmuntras att leta efter lediga ställningar också rannländerna.

-Vi har anställt drygt 150 personer från 28 länder från hela världen. Oavsett kultur, språk eller bakgrund. Oavsett om dom kommer från Syrien, Irak eller Norge, har dom en sak gemensamt. Alla vill göra gott och bry sig om varandra. Det sade Öyvind Alapnes, direktör på det nyöppnade hotellet Clarion Hotel The Egde i Tromsö, när han medverkade på gränsrådslaget ”Utbildning och arbetsmarknad” i Tromsö.

Alapnes

Gränsrådslaget arrangerades av Nordkalottens Gränstjänst med stöd av Nordkalottrådet och Nordiska ministerrådet. Det hade samlat över hundra deltagare från hela Norden.

-Fokus ligger på vilken arbetskraft som behövs, kopplat till utbildningen på Nordkalotten, sade Iiris Mäntyranta, seniorrådgivare vid länsstyrelsen i Norrbotten och med i Nordkalottrådets beredningsgrupp, när hon invigde gränsrådslaget.

 Audition

Öyvind Alapnes berättade om norska företags erfarenheter av utländsk arbetskraft. Då Clarion Hotel The Egde skulle öppna i Tromsö 2014 anordnade man en audition för att ta ut  vilka man skulle anställa på hotellet.

-Vi behövde 150 anställda och det kom 500 till audition här på ett köpcenter i Tromsö. Dom fick två minuter var på sig att berätta varför just dom skulle jobba på vårt hotell. Många med utländsk bakgrund kom och det är vi glada för. Resultatet blev som sagt var att vi anställde medarbetare från 28 olika länder. Arbetsspråket på hotellet är engelska, men vi är glada över att kunna erbjuda många andra språk också. Om det till exempel  kommer en iranier eller en syrier  som gäst så har vi personal som talar dom språken, sade  Öyvind Alapnes.

Passion istället för CV

Öyvind Alapnes har ambitionen att hans hotell ska vara det bästa  i Norge.

-Då krävs passion istället för en fullmatad CV. Man gör aldrig ett bra jobb om man inte har passion för det, sade Öyvind Alapnes. Han har mycket goda erfarenheter av att anställa arbetskraft från många olika länder. Men visst finns det  problem.

Man gör aldrig ett bra jobb om man inte har passion för det

-Språket kan vara ett problem. Därför erbjuder vi vår personal gratis språkkurser. Ett annat problem är hur man ser på hierarki i andra länder.  Hierarkin i Norge är helt annorlunda än hierarki i länder med helt andra kulturer. Det finns också HR-problem som skatteregler och lagar och regler i Norge som skapar gränshinder för personal från andra länder. Det viktiga är att vi inte utnyttjar våra anställda utan att alla har samma möjligheter, oavsett vilken bakgrund dom kommer ifrån, sade Öyvind Alapnes.

Attraktiva i Norge

Johanna Kamunen, projektkoordinator vid Oulu by, berättade om hur man försöker hjälpa arbetslösa  i Uleåborg att använda sin kompetens för att bli attraktiva på den norska arbetsmarknaden. Arbetslösheten i Uleåborg är över 18 procent. Bland ungdomar upp till 30 år är arbetslösheten över 35 procent. Det är mycket högre än i Norge och samtidigt ropar många nordnorska företag efter kompetent personal.

j-kamunen

-Det kostar mycket med en hög arbetslöshet både för enskilda individer och för samhället. Många unga i Oulu har dessutom en hög utbildning, men liten arbetslivserfarenhet. Då konkurrerar dom om jobben med dom som har lång arbetserfarenhet och en omfattande CV, sade Johanna Kamunen.

Ökad rörlighet

Hon menar att det är viktigt med en ökad rörlighet på arbetsmarknaden.

-Man måste tänka lite vidare än bara sin egen hemort. Dom som flyttar för utbildning eller jobb kommer sedan ofta tillbaka till hemorten efter ett tag, sade Johanna Kamunen.

Hon menar dock att det finns några problem med att få unga att flytta.

-Ett är språkproblemet för finska ungdomar som inte kan skandinaviska språk. Det har dessutom blivit mindre populärt bland ungdomar i Finland att lära sig svenska. Andra problem är sociala nätverk och familjeband till hemorten. Däremot kan kärlek vara en mycket stark faktor för att flytta, sade Johanna Kamunen.

 Samarbetsprojekt

Ett område som lockar finska ungdomar att söka jobb i Norge är inom fiskeindustrin.

-Vi har ett samarbete  tillsammans Business Oulu, Nordkalottens gränstjänst, med flera, för att locka finska ungdomar till norsk fiskeindustrin. Vi har bland annat gjort två  videos om det, sade Johanna Kamunen.

Det blir också en jobbmässa i Uleåborg till våren.

-Den 14 februari nästa år har vi en jobbmässa med ett nordiskt perspektiv, sade Johanna Kamunen.