Nyheter 03.07.2022 Paula Mikkola
-Jag tror att vi är på väg att ändra bilden av norra Sverige när folk ser dom stora satsningarna som är på gång. Det sade Claes Nordmark (S) kommunalråd i Boden när han medverkade vid seminariet ”Jokkmokk Arctic Talks

Ylva Löwenborg, ordförande i Samforma, en intresseorganisation för idéburna organisationer i Norrbotten och Västerbotten, framhöll att man vid sådana här stora satsningar också måste se på ”livet mellan husen”.

-Ett hållbart samhälle kan inte bara se till jobb och bostad, man måste också se till andra saker som gör livet värt att leva. Det handlar om kultur, idrott och annat som ger livskvalité. För att locka folk att bosätta sig här uppe måste vi skapa ett samhälle som människor trivs i. Därför bör civilsamhället också vara med från början i sådana här satsningar, sade hon.

Goda livet

Olof Hernell, digital chef vid H2 Green Steel, höll med.

-Merparten av våra 1500 anställda måste bo på orten och trivas här. Vi måste göra detta tillsammans, företaget, kommunen och övriga samhället. Vi måste tänka både lokalt och globalt. Jag kan också tänka mig att bo här. Jag gillar uteaktiviteter, men jag har inte bestämt mig än. Mitt jobb kan lika väl utföras på annan ort, säger han.

-Det är viktigt att skapa det goda livet på orten. Jag kan ta exempel Ludvika där man lyckats med det och under 100 år kunnat rekrytera den personal med spetskompetens man behöver. I Skellefteå har man nu byggt kulturhuset Sara för 1,3 miljarder kronor för att satsa på kulturen.  Det behövs både kultur och kompetens, sade Peter Larsson.

Hållbar värld

 Ylva Löwenborg framhöll att det är viktigt att tänka långsiktigt.

-Vi måste bygga en hållbar värld som håller även för våra barn som kommer efter oss. För att klara det måste vi jobba tillsammans inom alla sektorer och vara medvetna om att det tar tid att bygga hållbart, sade hon.

Hon menar att det också handlar om att ändra bilden av Norrbotten och Västerbotten.

-Den vanligaste bilden vi sett så länge är en ensam person på en spark framför en nedlagd butik. Den bilden lockar inte folk att bosätta sig här uppe. Vi måste stärka unga människor att både bli kvar här och flytta hit, sade Ylva Löwenborg.

Förändrad bild

Claes Nordmark tror dock att den bilden till viss del redan är förändrad.

-Vi är på väg att ändra den. Folk har hört om satsningarna här uppe och tror på det, sade han.

Eva Nordmark menar att tillväxt och digitalisering gör att fler kommer att kunna bo i norra Sverige.

-Det är mycket som talar för ett gott liv i norra Sverige. Vi har tusentals studenter som kommer hit och studerar. Vi erbjuder dom sommarjobb så att dom stannar kvar här uppe även under somrarna och sedan även när dom gått färdigt sina utbildningar. Norrbotten och Västerbotten har redan blivit internationellt känt för dom stora gröna satsningarna. Vi måste nu kroka arm mellan olika politiker-, och samhällsområden och fullfölja detta, sade Eva Nordmark.

Viktigt för unga

Pär Weihed menar att tre saker kännetecknar ungdomarna i dag.

-Det är att de vill bygga ett hållbart samhälle, de vill förändra världen och att de är individualister. Digitaliseringen gör att man nu kan bo i Boden och jobba på distans i Stockholm. Privatlivet och trivseln där man bor är viktigt för dagens unga, säger han.

-Det har oftast varit dom unga flickorna som flyttat och en orsak till det att det finns en syn i Norrbotten som inte är jämställd. Jämställdheten är viktig för att få unga flickor att stanna och bosätta sig i norr. Kulturen är också viktig, säger Ylva Löwenborg.

Kent Lidman