Nyheter 08.02.2025 Kent Lidman
-Det handlar om att ha en balans mellan hållbarhet, natur, turismen och dess ekonomiska aktiviteter. Det sade Agust Bogason, seniorforskare vid Nordregio när han medverkade vid Nordregio Forum i Luleå under programpunkten ”Socialt hållbar turism i Norden”

Utgångspunkten var den starkt ökade turistströmmen till de nordiska länderna.

Islands turism, till exempel, har ökat med 375 procent mellan åren 2010 och 2023. Även om de ekonomiska vinsterna är tydliga så är det också en tydlig belastning på miljön och det lokala samhället.

Vilka risker finns det då med att jaga kortsiktig tillväxt av turismen på bekostnad av en långsiktig påverkan på lokalsamhällena?

Social påverkan

Agust Bogason berättade om målen för en socialt hållbar turism.

-Det handlar om att förstå den sociala och kulturella påverkan på turismen. Det gäller att ha fokus på den regionala och lokala turismen, samt kunna mäta hur turismen påverkar den sociala hållbarheten, sade han.

Hållbar turism

Vad är då det sociala i den hållbara turismen?

-Det är samhällenas engagemang, den kulturella integriteten, kulturarvet och tillgängligheten samt motverka överturismen, sade Agust Bogason.

Enkla riktlinjer

Han tog även upp olika rekommendationer när det gäller turismen bland annat på Grönland.

-Det handlar om att ha enkla och respektfulla riktlinjer som respekterar den privata sfären. Det gäller att tala med människorna inte om dem. Det gäller även att ge utrymme för det lokala, sade Agust Bogason.

Vinster till lokalsamhället

När det gäller den socialt hållbara turismen i Norden i stort gäller det att det ska ge vinster till lokalsamhällena, skydda kulturarvet och ha en rättvis fördelning av resurserna.

-Det handlar om att skapa en balans mellan social hållbarhet, miljön och den ekonomiska hållbarheten. Och det är viktigt med en samverkan mellan samhället, turistföretaget och sponsorer, sade Agust Bogason.

Kent Lidman