2018 03.05.2018 Paula Mikkola
-Städernas fördel har nästan raderats ut av digitaliseringen. I dag är det inte var du lever, utan hur du väljer att leva ditt liv, som är det viktiga. Ingen storstad i hela världen kan konkurrera med det som finns på internet. Det sade författaren och egenföretagaren Teo Härén, när han deltog vid Reglabs årskonferens på temat ”Smart landsbygd i framtiden”.

Teo Härén har bott halva sitt liv i städer och halva på landsbygden. Nu bor han i Älvkarleö utanför Gävle.

-Det har aldrig någonsin funnits en butik i Älvkarleö. Nu helt plötsligt, i och med digitaliseringen, har vi världens alla butiker hemma i Älvkarleö. Vi kan handla vad vi vill, hur enkelt som helst på internet. Det är omvälvande, sade Teo Härén.

Landsbygdsoptimist

Han kallar sig själv ”landsbygdsoptimist”.

-Landsbygden har alltid haft mycket kreativitet men mindre kunskap. Digitaliseringen har påverkat allt och ökat förutsättningarna för en smart landsbygd. Du kan få hur mycket kunskap som helst, även när du bor på landet. Till exempel så studerar femtio procent av alla studenter vid Gävle högskola på distans. Då behöver du inte sätta din fot i staden Gävle för att utbilda dig. Kunskapen finns överallt. Det finns lika mycket kunskap och kreativitet i Älvkarleö som i New York eller Stockholm, sade Teo Härén.

Möten på nätet

Staden behövs inte heller för sociala möten.

-90 procent av mötena sker nu på distans, på nätet eller på sociala medier. Du kan sitta hemma i din soffa och ha hur många möten som helst, sade Teo Härén.

Fördel landsbygden

Utvecklingen gör att landsbygdens fördel överväger fördelarna av att bo i en stad.

-Idag är en nackdel att bo i städer. Du får inte tid att koppla av och tänka efter på samma sätt som du kan göra på landsbygden. Det är när du får lugn och ro som du får dom nya kreativa idéerna, sade Teo Härén.

Kreativt självförtroende

Utifrån detta vill Teo Härén ge följande råd:

*Bygg upp ett kreativt självförtroende och ödmjukhet.

* Ge dig själv nya intryck

*Skapa fler kluster och nätverk genom att gå på möten som ordnas, och anordna själv fler möten. Bjud in ”stockholmarna” till dessa möten.

*Anamma den nya tekniken.