2020, Nyheter 31.10.2020 Paula Mikkola
Två som vill byta yrken och en som blivit arbetslös. Det är elever som vi träffar under ett besök på Utbildning Nord i Övertorneå. -Jag har alltid gillat bilar och drömt om att börja jobba med detta, säger Sandra Blomqvist från Arvidsjaur, nu elev på fordonsutbildningen vid Utbildning Nord.

Utbildning Nord har 285 elever, varav 145 från Sverige, 80 från Finland och 60 från Norge. Skolans måtto är ”learning by doing”, alltså mycket arbete.

Lokalsamarbete

Det är ganska tomt i skollokalerna när vi är på besök. Många utbildningar nu sköts på distans på grund av coronapandemin. Dom flesta lokalerna ligger vackert till centralt i Övertorneå, nära sporthallen. Det finns också ett visst lokalsamarbete mellan den kommunala skolan och Utbildning Nord.

Sedan 1984 har Utbildning Nord också liknande lokaler, men i mindre skala, i Hedenäset drygt två mil söder om Övertorneå.

Blev arbetslös

Tony Svendsen är från Kirkenes i Nordnorge och han går en utbildning i automation.

-Jag har tidigare jobbat 25 år som elektriker inom gruvindustrin i Kirkenes. Sedan blev jag arbetslös och då sökte jag via arbetsförmedlingen denna kurs i Övertorneå, säger han.

Tony Svendsen har nu gått sedan februari i Övertorneå.

-Jag trivs jättebra här med kursen och orten. När jag är färdig här hoppas jag på jobb i Kirkenes eller någon annanstans, säger han.

Drömyrke

Sandra Blomqvist arbetade tidigare inom vården men går nu en utbildning som fordonsmekaniker i Övertorneå.

-Det är drömyrket för mig. Jag har alltid gillat att skruva i bilar, säger hon.

Varför valde hon inte drömjobbet med en gång?

-Svårt att säga varför det blev vården först. Jag var ung och blyg på den tiden. Jag gick den estetiska linjen på gymnasiet. Nu ser jag framemot att jobba som fordonsmekaniker. Det är stimulerande att skruva och många utmaningar, säger Sandra Blomqvist.

Målarutbildning

Erika-Sofia Juusola kommer från Torneå, och går målarutbildning i skolan i Hedenäset.

-Jag har tidigare arbetat i restaurangbranschen och i en affär i Torneå. Har känt till om skolan i fem år. Kursen jag går här är en kompletteringsutbildning, säger hon.

Hon hoppas få arbete i Torneå efter utbildningen. Hon tycker att utbildningen i Hedenäset är bra.

-Eftersom jag är finsktalande får jag utbildning på finska också. Och lärarna är duktiga i att undervisa på finska, säger Erika-Sofia Juusola.