Nyheter 21.06.2023 Kent Lidman
-Fantastiskt. Det var en härlig tillställning, trots att vi fick flytta inomhus eftersom det regnade. Det stod mycket folk utanför och tittade in fast de inte fick plats i lokalerna. Det säger Sven Keskitalo vid BD-kultur som var med och arrangerade musikfestivalen ”Gränslös folkmusik över alla gränser i Kukkolaforse

Nordkalottrådet var en av finansiärerna.

Sven Keskitalo BD kultur

55 spelmän

Det kom över 50 spelmän från de tre Nordkalottländerna.

-Vi hade fem olika kurser och där 55 spelman spelade tillsammans, och därutöver kom det en publik. Det deltog ungefär 200 personer, trots regnet. Det var ett gränslöst arrangemang och vi skapade många nya kontakter över gränserna, sade Sven Keskitalo.

Arvid Staaf från Västerbotten med elever

Kaisa Ristiluoma från finska Lappland

Nordkalottrådet bidrar

Det kom spelmän i Sverige från Norrbotten, Västerbotten, Medelpad, Södermanland och Skåne. Från Norge kom de från Finnmark och Troms och i Finland från Lappland och Österbotten.

Arrangemanget hade en budget på 230 000 svenska kronor, varav Nordkalottrådet hade bidragit med 50 000 kronor.

Många arrangörer

Arrangörer var, förutom BD-kultur och Nordkalottrådet, spelmansförbunden i Norrbotten och Västerbotten, Luleå hembygdsgille, Troms och Finnmarks folkemusik Nord, Pohjois-Pohjanmaan kansanmusiikkiyhdistys ry, Lapin kansanmusiikki ry, Bilda, Region Norrbotten, Sverige-Finlands fonden, Haparanda kommun och Kukkulaforsens Turist och konferens.

Osmo Hakosalo med elever

-Jag tycker att kurserna lyckades bra. Deltagare i olika åldrar fick spela tillsammans och öva gemensamma låtar. Publiken fick höra och njuta av folkmusik från olika Nordkalottregioner. Deltagarnas gemensamma önskemål var att en sådan kurs och musikermöte skulle arrangeras varje år, säger Sven Keskitalo.

Kent Lidman  

Mariann Torset och Terje Foshaug från Nord Norge