2020, Nyheter 25.02.2020 Paula Mikkola
-Turismen från Norden hit till Shetland ökar, främst från västra Norge. Men vi har även en viss uppgång även då det gäller svenska turister. Det säger Robin Monaft, chef vid Turistkontoret i Shetlands huvudstad Lerwick.

Då det gäller turister från Norge går det två turer i veckan flyg mellan Shetland och Bergen i Norge.

-Direktförbindelsen är viktigt. Många norska turister vill besöka norska minnesmärken här. Till exempel ”Shetlands bus”, minnesmärket. Det stärkte samhörigheten mellan Norge och Shetland under andra världskriget, säger Robin Monaft.

 Norsk specialstyrka

Shetland bus var smeknamnet på hemliga specialstyrka som opererade från Shetland till det tyskockuperade Norge under andra världskriget från 1941 och fram till krigsslutet 1945. Styrkans officiella namn var Norwegian Naval Indepedent Unit (NNIU). Det var en del av den norska marinen. Styrkan arbetade från Shetland och åkte i kamouflerade fiskebåtar över Nordsjön för attacker mot tyskarna i Norge. Fiskebåtarna var beväpnade med maskingevär dolda i oljetrummor. Förutom minnesmärken på Shetland har det skrivits flera böcker om denna specialstyrka.

 Stark samhörighet

Men norska turister lockas också av vikingafestivalen ”Upp Helly Aa” i januari (se annan artikel).

-Det finns mycket norskt här som dom norska turisterna kommer för. Eftersom Shetland en gång var norskt är det mycket dom norska turisterna känner igen sig i. Samhörigheten är större med Norge än med dom andra nordiska länderna, sade Robin Monaft.

 

TV-serie lockar svenskar

Det har också skett en viss ökning av svenska besökare på Shetland.

-Det har delvis att göra med TV-serien ”Shetland” som går i svensk TV. När serien började gå för några år sedan kom det fler svenskar hit som vill se platserna där TV-serien spelats in, sade Robin Monaft.

 ”Shetland” är en kriminalserie som är gjord av BBC och bygger på författaren Anne Cleeves böcker. Den finns i fem säsonger. Den femte säsongen går under hösten 2019 i SVT.

 Få turister från övriga Norden

Det är inte så många besökare från dom övriga nordiska länderna som besöker Shetland.

-Det är svårt och krångligt att ta sig hit från Island som ju ligger närmast, förutom Norge. Många turister vill ju också se vår speciella natur och dom har en ganska likartad natur på Island. Vi har även få besökare från Finland och Danmark. Det kan ju bero på att det är krångligt att ta sig hit, säger Robin Monaft.