2018, Nyheter 28.06.2018 Paula Mikkola
-Det är en fördel för ett företag som ska sälja produkter på en annan marknad att anlita en speditör i det landet man ska sälja produkterna som hjälper till att följa alla regler som gäller vid export och import. Det sade Einar Bödker, sektionschef vid Bodö-, Junkerdals tullområde. Han medverkade vid seminariet i Mo i Rana och berättade om vilka tullregler som gäller vid export och import av varor och tjänster.

Det är olika tullregler i Sverige och Norge.

-Det är viktigt att tänka på att det är en EU-gräns. Tullsatserna är lika i hela EU-området när man kommer till Sverige, medan det inte är lika som i Norge som är utanför EU, sade Einar Bödker.

Ansvaret på den som exporterar

Ansvaret för att reglerna följs ligger på den som exporterar en produkt till ett annat land.

-Vid export ska man följa reglerna i det land man jobbar i, och vid import i det land dit man säljer produkten. Man måste alltid deklarera dom produkter som förs över gränsen. Det finns olika formulär man måste fylla i. I Norge har vi ett som heter TVINN, som är ett elektroniskt datasystem. Så har man också ett ATA-carner för varor som först ska ut ur Norge och sedan tas tillbaka. Det kan till exempel gälla maskiner som man arbetar med utomlands ,men som sedan ska tillbaka till Norge, säger Einar Bödker.

Han råder alla som sysslar med export och import att läsa reglerna som finns på den norska och svenska tullens hemsida: www.toll.no  eller www.tullverket.se/företag.

Fyra regelverk för skatter

Även då det gäller skatter och registrering av företag i Norge och Sverige är reglerna mellan länderna olika. Det berättade Simone Johansson, vid Skatteverkets utlandskontor i Karlstad.

Det finns fyra olika regelverk att följa.

*Folkbokföringen

*Inkomstskatterna

*Sociala avgifter

*Momshantering

-Dom fyra regelverken arbetar helt var för sig och hänger inte ihop. Det måste man komma ihåg. Om man har arbetat i ett regelverk så följer inte detta med till nästa regelverk utan man måste göra samma arbete där, sade Simone Johansson

Olika regler

Sociala avgifter är helt olika i Norge och Sverige

– I Norge är det staten som sköter det medan ansvaret i Sverige helt ligger på arbetsgivare, sade Simone Johansson.

Då det gäller inkomskatten finns det olika regelverk beroende på i vilket land man är anställd och om företaget från ett annat land har en fast etablering i ett annat land

-Det finns också speciella regler för gränsgångare. Om du bor i en gränskommun och arbetar i det andra landet, säger Simone Johansson.

Nyhetsbrevet har i andra artiklar tidigare redovisat vad som gäller för gränsgångare.

Mer om vilka skatteregler som finns kan man hitta på svenska skatteverkets hemsida.: www.skatteverket.se