2020, Nyheter 23.01.2020 Paula Mikkola
-Framtiden är vår och framtiden är i fara. Därför måste ni lyssna på oss. Det sade en grupp ungdomar som medverkade på Arctic Spirit i Rovaniemi.

Ungdomarna är i åldrarna 13-19 år och dom har under det senaste året träffats flera gånger för att tillsammans fundera på konkreta åtgärder man kan göra för att skapa en klimatvänligare och hållbarare miljö i Arktis. Ungdomarna fick i dialog föra fram sina åsikter till beslutsfattarna.

 Bygg i trä

Ungdomarna berättade på Arctic Spirit vilka konkreta förslag dom kommit fram till.

-Vi är den lokala ungdomen här i Rovaniemi och har vi har idéer om hur vi här kan leva hållbarare och klimatvänligare. Vårt första förslag är att bygga husen i trä. Det är hälsosammare för människorna och mer ekovänligt. Det är också billigare på lång sikt, sade dom.

 Solpaneler

Nästa förslag är att bygga fler solpaneler.

-Om man ska spara energi är solpaneler den bästa energikällan. Det kommer att kosta pengar, men klimatförändringen kan kosta oss hela planeten. Pengar ska inte hindra oss från att rädda vårt enda hem, sade ungdomarna.

 Bättre skolluncher

Ungdomarna efterlyste också bättre skolluncher.

-Vi behöver bättre skolluncher av lokala ingredienser. Det minskar att man slänger bort maten. Även veganluncher måste vara enklare att få. Nu måste vi ha ett läkarintyg för att få en vegansk skollunch, framhöll ungdomarna.

 

Mer återvinning

Ytterligare ett förslag är att göra återvinningen bättre.

-Depositionen på plastflaskor bör höjas från 10 cent till 40 cent. Det gör att färre slänger flaskorna på gatorna. Där kan dom bli kvar i åratal. Högre depositionsavgift för flaskor bör genomföras i hela Europa. Miljön blir renare, människorna får mer pengar för återvinning, och dom stora företagen behöver inte betala så mycket för flaskorna. Det är vinst för alla, sade ungdomarna.

 Bjuda in skolor

Ungdomarna vill bjuda in skolorna från områden runt polcirkeln till Lappland nästa år, för att diskutera och implementera dessa förslag.

-Tack för att ni lyssnar på oss. Kom ihåg att räddandet av planeten inte är något vi kan skjuta upp, avslutade ungdomarna.