2016, Nyheter 26.11.2016 Paula Mikkola
NOKUT hanterar utlänningarnas ansökningar och utfärdar kvalifikationsgodkännanden av yrkeskompetens i Norge.

Hur fungerarar det när man ska godkänna och informera om utländska kvalifikationer i Norge?

lillehammer

Ane Benedicte Lillehammer jobbar med dom frågorna som rådgivare åt NOKUT. 

-Det handlar om norskt  godkännande av utländska utbildningar. Vi har 17 kontor runt om i Norge och det finns 163 reglerade yrken som kräver godkännande, sade Ane Benedicte Lillehammer.

NOKUT står för Nationellt organ för kvalité och utbildning.

NOKUT ska hantera ansökningar från utländsk arbetskraft om deras utbildning ska godkännas för yrkesarbete i Norge. Förutom det ska man också sköta informationen nationellt i dessa frågor.

 

Hur går det då till när en yrkeskompetens ska godkännas?

 

-Om det gäller jobb i reglerade yrken kan det godkännas på något av våra kontor. Det är obligatoriskt med ett godkännande. Om det gäller icke-reglerade jobb kan det godkännas av fylkesmannen, kommunen eller av oss, sade Ane Benedicte Lillehammer.

 

Det finns också särskilda regler då det gäller godkännande av utbildning.

-Här finns det ett kvalifikationssystem på olika nivåer, från grundskolekompetens till doktorsgrad, sade Ane Benedicte Lillehammer.

 

Det kommer också ett nytt system för godkännande av utländsk fackutbildning som börjat gälla i år.

-Det är nya lagar från i år som reglerar det. Dom första länderna vi tar upp i det är Polen och Tyskland och dom första utbildningarna som ska godkännas gäller slaktare, rörmokare, betongarbetare och frisörer bland andra. Mottot ”Lärt är lärt” kommer från vårt kontor i Tyskland, berättade Ane Benedicte Lillehammer.