Nyheter | 24.09.2024 | Kent Lidman |
Konferensen hade samlat ett hundratal deltagare från hela Norden in i Uleåborgs stadsteater. Den hade undertiteln ”Arktiska gränser utomlands: Finland” och skulle främja samarbete mellan de nordliga regionerna i Finland, Sverige och Norge. Det ville erbjuda en plattform för utbyte av information och erfarenheter, och utforska nya möjligheter till gränsöverskridande samarbete. Konferensen anordnades i samarbete med Uleåborg stad, Norges och Sveriges ambassader i Helsingfors.
Mer samarbete
Första programpunkten på dagordningen som hade temat ”Nordiskt gränsöverskridande samarbete i en ny geopolitisk kontext” leddes av Harri Martikainen, avdelningschef för den finska statsministerns strategiavdelning och Maria Varteressian, statssekreterare vid det norska utrikesdepartementet.
-Jag är ingen expert på gränstjänstens arbete, men jag lovar att ta reda på vilken information vi behöver. Alla vi behöver mer samarbete och diskussioner och det är upp till oss att se till att det blir så oavsett land, sade Harri Martikainen.
Geopolitisk situation
Maria Varteressian, menade att den nya geopolitiska situationen efter Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina kräver mer samarbete i Arktis.
-Vi har också andra utmaningar som klimatförändringen som går fyra gånger snabbare i Arktis än i övriga världen. Vi har flera konflikter i världen som pågår länge. Allt tillsammans har förändrat situationen i Arktis. Vi behöver mer samarbete på nationell, regional och lokal nivå, sade hon.
Prioriterar nord
Maria Varteressian framhöll att den norska regeringen prioriterar utvecklingen i norr.
-Höga Nord är ett viktigt intresse för Norge. Både på grund av nationella skäl, ökad globalisering och militärt samarbete. Vi har en pågående dialog med de andra länderna i nord om säkerhet, men även om kultur, sport och andra områden, sade hon.
Utmärkt samarbete
Även Finland prioriterar de nordliga områdena.
-Vi har ett utmärkt samarbete med Norge och Sverige inom många områden som politik, vetenskap och forskning. Men även militärt efter att alla länderna nu är med i Nato, sade Harri Martikainen.
Hållbar utveckling
Han framhöll att Finland, liksom de övriga länder i norr, satsar mycket på hållbar utveckling och grön omställning.
-Regeringen stödjer alla program för interaktivt samarbete som till exempel hållbar turism, arbetssamarbete och samarbete mellan universitet och forskning. I den nya geopolitiska situationen är dessa samarbeten mycket viktiga, sade Harri Martikainen.
Energisamarbete
Det gäller även samarbete inom energisektorn.
-Det handlar om att få fram ren grön energi. De nordiska länderna samarbetar om energi och säkerhet. De nordiska programmen är ett bra verktyg för samarbetet och den gröna övergången och möjligheter till en hållbar utveckling i norr, sade Harri Martikainen.
Svårt stå ensamma
Maria Varteressian framhöll att det är svårt för små länder att stå ensamma.
-Norge är inte med i EU. Vi behöver vänner och samarbeten både I Norden, Europa och världen, sade hon.
Kent Lidman