2021, Nyheter 12.11.2021 Paula Mikkola
-Färjelinjen mellan Umeå och Vasa betyder mycket för Kvarkenregionen. Intresset för färjan är dock större i Finland än i Sverige. Nu hoppas jag på ett ökat intresse även i Sverige för den nya färjan. Det säger Johan Björk, finsk honorärkonsul i Umeå och resebyråägare.

.Johan Björk har varit finsk honorärkonsul i Umeå i 17 år.  För det uppdraget har han även fått den finska Lejon orden av president Sauli Niinistö.

-Man kan säga att jag är den finska regeringens utsände i Umeå. Jag ska hjälpa till med praktiska formaliteter för finländare som behöver hjälp, men jag ska också föra talan för Finlands sak i Sverige. I det senare fallet är samarbetet mellan Sverige och Finland över Kvarken mycket viktigt, säger Johan Björk.

 

Stängda gränser

Vad tycker du då om dom stängda gränserna mellan Sverige och Finland under coronapandemin?

-Visst har pandemin varit mycket svår för oss som jobbar med samarbete över gränserna, och vi ser nu fram emot en öppning. Jag är som sagt var, den finska regeringens utsände i Umeå så jag vill inte kritisera dom åtgärder dom gjort. Men jag tycker fakta talar för sig, närmare 15 000 döda i corona i Sverige och lite över 1000 döda i Finland. Även om Sverige har en större befolkning så säger siffrorna mycket, säger Johan Björk.

Idrottsresor

Johan Björk är grundare, huvudägare och VD för resebyrån Björk&Boström Sportresor med huvudkontor i Umeå och ett systerbolag i Helsingfors. Fokus är att ordna paketresor till stora nationella och internationella idrottsevenemang. Några av dom kommande stora evenemangen är Rally-VM i Umeå i februari nästa år och ishockey-VM i Tammerfors och Helsingfors i maj.   

Rally-VM i Umeå

Just Rally-VM var det en hård kamp mellan Norrbotten och Umeå-området om att få arrangera. Till slut segrade Umeå.

-En orsak till att Umeå fick Rally-VM tror jag är att vi har färjelinjen mellan Umeå och Vasa. Det gör det lättare för finländarna att komma hit, och intresset för rally i Finland är stort. Finland har ju också många stora rallystjärnor, säger Lennart Holmlund, vice ordförande i Kvarkenrådet EGTS.

-Vi arbetar just nu med ett koncept för resor till Rally-VM och intresset i Finland är stort. Det finns också ett intresse från svenskar att åka till ishockey-VM i Tammerfors. Då är det viktigt för boende i norra Sverige att slippa den långa vägen via Haparanda utan kan åka direkt över från Umeå till Vasa. Då är man ju nästan redan framme i Tammerfors, säger Johan Björk.

Stort kundområde

Johan Björks resebyrå har främst dom nordligaste delarna av Sverige, Finland och Norge som sitt kundområde.

– Längre söderut är det färjorna över Östersjön som står för trafiken till Finland. Det är mest finländare som reser över Kvarken, därefter svenskar och även en del norrmän, berättar Johan Björk.

Han vill nu även utvidga marknadsområdet till Ryssland.

-Om vi räknar in S:t Petersburgområdet är vi sju miljoner människor i detta område som har stor nytta av färjan mellan Umeå och Vasa, säger Johan Björk.

Några resenärer

Under resan mötte Nordkalottrådets utsända resenärer både från Sverige och Finland.

-Min mamma bor i Finland och vi ska åka och träffa mormor och morfar. Det är mycket mindre motorljud och bensinlukt, på denna nya färjan än den tidigare, säger Cecilia Rosendahl, Sundsvall, när hon reser med systern Emilia och dottern Victoria.

-Det märks att det är mindre vibrationer på denna färja. Bra att den är miljövänlig, säger Mathias Krooks, Stockholm, och får medhåll av Selina Krooks.

Kent Lidman