Nyheter 10.11.2019 Paula Mikkola
-Nittio procent av Ikeas inrikes transporter med möbler producerade i Sverige är fossilfria. Det sade Johan Segersteen, chef vid Ikea Transport&Logistik service, när han medverkade vid konferensen ”On the Border” i Torneå.

Han framhöll att det finns många utmaningar då man planerar långa transporter av Ikeas produkter.

-Vi har klimatförändringen naturligtvis, ojämlikheten mellan länderna och en överkonsumtion som inte är hållbar, sade Johan Segersteen.

Tre fokusområden

Ikeas har tre fokusområden då det gäller transporter världen över.

-Det är hållbarhet och hälsosamhet, klimatpositivt och cirkulärt, samt ärligt och jämlikt, sade Johan Segersteen.

Minskade utsläpp

Vad har Ikea då åstadkommit då det gäller att minska koldioxidutsläppen vid transporter?

-Mellan 2012 och juni 2019 har vi minskat koldioxidutsläppen med 25 procent för varje kubikmeter möbler vi transporterat. Eller en minskning med fem procent koldioxidutsläpp för våra totala transporter, sade Johan Segersteen.

Längre hållbarhet

Det norska företaget BluWrap transporterar fisk och andra proteinprodukter. Dom har utarbetat en egen teknik som förlänger hållbarheten på proteiner vid långa transporter.

-Leverantörerna kan skicka färska proteinprodukter med havsfrakt istället för med flygfrakt och fortfarande leverera en färsk produkt till sina kunder, sade Ola Strand, VD vid BluWrap.

Färskt efter 90 dagar

Mycket av den norska laxen går till Kina och bortre Asien.

-Med vår teknik är laxen lika färsk efter trettio dagar som den var när vi skickade iväg den. Vi kan skicka baconprodukter som fortfarande är färska efter 90 dagar. Normalt håller en vakuumförpackning annars mellan 50-55 dagar, sade Ola Strand.

Minskar utsläppen

Tekniken bygger på att man använder sig av en speciell syrehanteringsmetod och skapar en naturlig atmosfär och att man på det sättet stannar upp tiden och produkten är lika färsk när den kommer fram som när den skickades.

-Våra transporter minskar koldioxidutsläppen med 90 procent om man jämför med flyget. Det blir mindre avfall eftersom våra boxar återanvänds hela tiden. Det blir också mindre mat som slängs, eftersom vi ökar hållbarheten. Nu beräknas 1,3 billioner ton mat kastas bort varje år för att den blivit dålig, sade Ola Strand.