Nyheter 05.01.2023 Kent Lidman
-Det är inte så svårt att samarbeta över landsgränserna. Det finns hjälp att få mot de byråkratiska hindren. Det sade Iiris Matela, Utbildning Nord i Övertorneå när hon medverkade vid projektavslutningen för ”Arbeta tillsammans” i Haparanda/Torneå.

Iiris Matela deltog under programpunkten ”Vad lärde vi oss”, tillsammans med Nina Mäki från Lappia, Pernilla Tingvall och Fredrik Backlund, båda från Luleå tekniska universitet.

Nya kurser

Pernilla Tingvall berättade att man tagit fram nya innovativa utbildningar.

-Vi har tagit fram digitala kurser och vi har lärt mycket av samarbetet med Finland. Vi har haft 25 personer som jobbat i projektet, sade hon.

-Vi har utforskat hur bra lärandet kan utvecklas och tagit fram nya utbildningar, sade Fredrik Backlund,

Nätverk

-Samarbetet med Nordkalottens Gränstjänst, arbetsförmedlingarna och alla olika utbildningsenheter har fungerat bra. Vi har bland annat samarbetat på avstånd över gränsen och delat med oss av våra nätverk, sade Nina Mäki.

Hon framhöll att de olika rollerna i samarbetet över gränserna har blivit tydligt.

-Vi har haft ett bra samarbete med Utbildning Nord och utvecklat lärandet. De personliga nätverken har fungerat bra. Vi har stora krav på våra utbildningar från företag, kommuner, turistbranschen och andra, sade Nina Mäki.

Känner varandra

-Nu känner vi varandra mycket bättre och det ger bra förutsättningar för fortsatta diskussioner och samarbete, sade Pernilla Tingvall.

-Min slutsats av detta projekt är att vi nu har bra förutsättningar för det fortsatta samarbetet tillsammans framöver, sade Iiris Matela.

Kent Lidman