Nyheter | 16.05.2019 | Paula Mikkola |
Vardö i Finnmarks fylke, är Norges östligaste kommun och har drygt 2100 innevånare varav nästan 1900 i huvudorten. Vardö fick statsrättigheter 1789 och är därmed en av Finnmarks äldsta städer.
Häxprocesser
För att komma till Vardö med bil åker man den 2,9 kilometer långa undervattenstunneln som byggdes i början av 1980 och sedan blev en förebild för bland andra Euro-tunneln mellan Frankrike och England.
Vardöhus fästning, med anor från 1300-talet, är en av ortens mest besökta sevärdheter tillsammans med Steilnesets minnesmärke. Det invigdes 2011 och är ett minnesmärke över dom häxprocesser och avrättningar av kvinnor som skedde under 1600-talet.
Vikingar och Barents
Robert Jensen framhöll att många passerat Vardö under historien.
-Vi hade vikingarna här på 700-800-talet. Vi har haft många nordliga expeditioner som passerat här under århundrandena från alla möjliga länder. Både Fridtjof Nansen och Willem Barents, som namngett Barents hav, har varit här bland andra, säger han.
Men även i nutid finns det starka internationella kopplingar till Vardö.
-Vi har många vänorter runt om i världen och besökare från alla världens hörn. Vi har ett mycket strategiskt läge här uppe i norr och är Norges östligaste punkt, säger Robert Jensen.
Sjömatsutbildning
I Vardö ligger också Norges första och enda nationella sjömatslinje.
-Eftersom sjön och fisk är viktiga näringar här så är vi glada över att ha fått den första nationella sjömatslinjen. Vi har 17 elever som utbildar sig i alla näringar som har anknytning till sjömat, sade Keleman Matis, vid Vardö vidaregående skola.
Dom som går sjömatslinjen kan jobba med allt från forskare och ingenjörer till kockar, veterinärer och miljörådgivare.
-Skolan förbereder eleven för högre utbildning, främst då universitetet i Tromsö som har en masterutbildning för fiskeri-, och havsbruksvetenskap, sade Keleman Matis.
Stort kommunalt utbud
Vardö är en liten kommun men med stort utbud och många aktiviteter.
-50 procent av kommunens budget går till hälsa, vård och äldreomsorg, 30 procent till skola, barnomsorg och annan utbildning och cirka 20 procent till kultur och annat. Vi har många aktiviteter på gång för barn och ungdomar, berättar Hallgeir Sömes, kommunchef i Vardö.