2018, Nyheter | 18.04.2018 | Paula Mikkola |
Man måste vara mer självständig och disciplinerad och känna sig motiverad, sade Emilie Fågelstedt.
Hon medverkade under programpunkten ”Regional spets 2050”. Hur ska man skapa en attraktiv region där företag vill etablera sig och växa? Det är också dit talangerna dras, de som har dom kompetenser som framtidens företag efterfrågar. Vad kännetecknar nästa generations talanger och vad innebär det för regionernas satsningar idag?
Jobb var som helst
-I framtiden bestämmer jobbet inte platsen. Man kan jobba var som helst. Hemma i lägenheten eller på en strand i Bali. Mycket av det är verklighet redan i dag. I USA har man räknat ut att år 2035 kommer 50 procent av dom som jobbar att vara frilansare som finns på en plats, men jobbar åt företag i London, Göteborg eller var som helst i världen, sade Emilie Fågelstedt.
Många yrken
Det handlar om många yrken.
-Redan nu kan du få hjälp av en läkare på distans, eller en sjuksköterska. Många ekonomer jobbar så. Det finns hubbar runt om i världen där digitala nomader kan träffas, men tyvär ännu ingen plats i Sverige, sade Emilie Fågelstedt.
Företag som jobbar på distans kan börja med ett uppkopplat möte på morgonen. Sedan jobbar var och en på sitt håll. Dom kan träffas en eller två gånger per år någonstans i världen och får lite social kontakt med sina arbetskamrater.
Fler kan bo på landsbygden
Christine Hudson, seniorprofessor vid Umeå universitet, såg arbete hemma, som en möjlighet att minska utflyttningen från landsbygden.
-Problemen för landsbygden nu är att många flyttar därifrån, främst kvinnor. Kan man jobba hemifrån ökar möjligheterna att bo kvar på landsbygden och ändå ha ett kvalificerat jobb. Ny teknologi kan hjälpa oss med det. Läkare på distans, som redan sagts, men även kanske tandläkare. Det behövs lite fantasi och innovativt tänkande, sade hon.
Hon påpekade att man även måste bryta normen om vad som är manliga och kvinnliga jobb.
-När nu många industrier flyttar från landsbygden får man hitta alternativ och då kan man inte ha ett manligt och kvinnligt tänkande om vilka jobb som passar, sade Christine Hudson.
Kompetens viktig
Jens Sörvik, forskare då det gäller innovativa system och anställd vid Tillväxtverket, menade att specialisering och kompetens är viktigt.
-Kompetens är en stor tillgång i en region. Det kan vara nomader som flyttar runt och dom som vill bo kvar på en plats. Det är viktigt att få teknisk utveckling i regionerna som lockar dit människor med kompetens. Det handlar om smart specialisering, som i Åre där man kombinerar skidturism med att sy kläder. I Norrbotten där processindustrin länge varit en basnäring, kommer nya kompetenser, som till exempel vid facebooks etablering. Det finns hela tiden nya möjligheter och vi måste experimentera och testa, sade han.