Nyheter 14.02.2025 Kent Lidman
-Det finns många myter om cykling i Norden. Ett är att cyklingen inte kan påverka den hållbara utvecklingen. Det är sådana myter vi måste ta död på. Det sade Lisa Rohrer, forskare vid Nodregio när hon medverkade vid Nordregio Forum i Luleå.

Hon medverkade under programpunkten. ” Att avliva cykelmyterna som håller oss tillbaka”.

Ökade utsläpp från transporter

Utsläppen från inhemska transporter har ökat sedan 1990. Behöver vi ny teknik för att lösa dagens problem, eller finns lösning på några av våra största utmaningar precis framför oss, inlåsta vid stängslet utanför? Vad kan vi göra med cykeln, denna uppfinning från tidigt 1800-tal.

-26 procent av dagens koldioxidutsläpp i Norden kommer från transporter. 23 procent från vägar specifikt och 15 procent av utsläppen kommer från bilar, sade Rohrer.

Hälsa och säkerhet

Hon framhöll att hållbarhet är mer än bara ett minska på utsläppen.

-Det handlar om mental och psykisk hälsa, om säkerhet, om rädsla för att bli lämnad, om ensamhet och mycket annat, sade Rohrer.

Myter om cykling

Vad finns det då för myter om cykling?

-Förutom att cykling inte kan påverka den hållbara utvecklingen sprids det myter om att det är nödvändigt att äga en bil i Norden, att cykling inte är ett legitimt transportsätt, att cykling bara är en säsongsaktivitet, att förutsättningarna för cykling redan är bra i Norden, att infrastrukturen för cykling är dyr och mycket annat som naturligtvis inte är sant, berättade Lisa Rohrer.

Nätverk för cykling

Det finns ett omfattande nätverk och verksamheter runt om i Norden för cykling.

-Det finns i alla de nordiska huvudstäderna och på andra platser runt om i de nordiska länderna, Rohrer sade.

Öka intresset för cykling

Vad ska man då göra för att öka intresset för cykling i Norden?

-Det kan handla om att politikerna ska prioritera cykling, om att satsa på vintercykling, om att utveckla olika cykelprojekt, om att samla data om cykling och skapa en policy för cykling, framhöll Lisa Rohrer.

Hållbart och hälsosamt

I den europeiska deklarationen för cykling 2024 konstateras att ”cykling är en av de mest hållbara, tillgängliga, inkluderande, billiga, hälsosamma former för transporter och rekreation.

-För att få cykling som ett legitimt transportmedel bör regionala och lokala myndigheter samarbeta och skapa ett mångsidigt transportsystem. I det systemet spelar cykling en viktig roll, sade Lisa Rohrer.

Vinster med cykling

Vilka är då vinsterna med cykling?

-Beräkningar i Helsingfors visar att för varje euro man investerar i högkvalitativ cykling är vinsten 8 euro för samhället. Det skapar säkrare vägar, det minskar kostnaderna för hälsovård och det minskar utsläppen, fastställde Lisa Rohrer.

Kent Lidman