Nyheter 31.10.2019 Paula Mikkola
-Kina satsar mest i världen på höghastighetståg, och vi hjälper också andra länder som vill bygga banor för höghastighetståg. Det sade Wang Tianshu, direktör vid China Railway Tunnel Group och deras kontor i Stockholm, när hon medverkade vid konferensen ”On the Border” i Torneå.

Konferensen hade samlat ett sjuttiotal deltagare från hela Norden, Kina och Uzbekistan. Det var en uppföljning av fjolårets logistikkonferens i Luleå. Arrangörer var Haparanda och Torneå kommuner, Norrbottens och Lapplands handelskammare, North Sweden, East&North Finland kontoren i Bryssel samt Ikea.

Höghastighet i tunnlar

I fjol hade Kina 127 000 kilometer järnväg, varav 27 000 kilometer var för höghastighetståg.

-Det finns höghastighetståg i anslutning till många av Kinas större städer, sade Wang Tianshu.

 Höghastighetstågen går ofta över 400 kilometer i timmen och många går i tunnlar.

-Den totala längden för tunnlar i drift är 13038 kilometer. Vi håller på att bygga ytterligare 8692 kilometer tågtunnlar och planerar för ytterligare 9345 kilometer tunnlar, sade Wang Tianshu.

 Tunnlar i hela världen

China Railway Tunnel Group bygger också tunnlar i många andra länder över hela världen.

-Vi bygger i Tel Aviv i Israel 5,5 kilometer tunnel för höghastighetståg och även 6 underjordiska stationer, Wang Tianshu. Det projektet sysselsätter mellan 50 och 70 kinesiska experter samt ytterligare 230-270 anställda.

Arbetar i Sverige

I Uzbekistan bygger det kinesiska företaget tunnlar åt det nationella statliga tågföretaget Uzbekistan State Railway Group. Det blir 47,3 kilometer tunnlar varav den längsta är över 19 kilometer lång.

-I det projekt samarbetar man med det tyska tågföretaget DB-German railways. Vi arbetar också i Sverige och vi vill dela med oss av den kunskap vi har inom höghastighetståg och tunnelbyggen, sade Wang Tianshu.