Nyheter 16.09.2019 Paula Mikkola
Kukkolaforsen, Haparanda skärgård och Ikea. Det är några av dom resmål som lockar flest turister till Torneå/Haparandaområdet. Det berättade Katariina Huikari då hon presenterade Turismens masterplan i Torneå vid Tornedalsrådets seminarium i Haparanda.

Masterplanen syftar till att ta fram en långsiktig strategi för turismen i Torneå. Man har en budget på över 166 400 euro och projektet pågår från september 2018 till augusti 2019.

-Vi ska ta fram en strategi för en hållbar turistutveckling och få med lokala företag och projekt, sade Katariina Huikari.

Utveckla besöksmål

Man ska ta fram vad som är viktigt för en besökare i området och försöka utveckla det.

-Vi har bland annat gjort enkäter och workshops. Där har Kukkolaforsen, Ikea, och Haparanda skärgård sagts vara dom viktigaste attraktionerna i området, sade Katariina Huikari.

 Gränsen lockar

Det finns också andra saker som lockar turisterna till området.

-Gränsen lockar. Det är alltid spännande med gränsområden. Man kan till exempel fira nyår två gånger eftersom Sverige och Finland har olika tidszoner. Förutom havet och skärgården lockar också Torneälven besökare, sade Katariina Huikari.

 Besökare från Asien

Många besökare som kommer till området är från Mellaneuropa eller från Asien.

-Vi har många tyskspråkiga besökare. Många kommer hit för att få arktiska upplevelser, sade Katariina Huikari.

 Skoter mellan öar

Det finns planer på att utveckla vinterturismen i skärgården.

-Vi kallar det ”Arctic Island”- då man färdas mellan öar. Man har alltså boende på olika öar och åker mellan dem med snöskoter. För många turister som aldrig varit i Arktis är det en stor upplevelse, sade Katariina Huikari.

 Arktiska upplevelser

En annan ide är att paketera en vecka med arktiska upplevelser.

-Då börjar man det här i Torneå och åker sedan till Rovaniemi och en del andra arktiska kommuner där man kan få olika upplevelser av den arktiska miljön, sade Katariina Huikari.

 Midnattssol

I masterplanen jobbar man också med arktiska sommarupplevelser.

-Många har aldrig upplevt midnattssolen på det sätt vi har. Motsvarande som vi gör på vintern, kan vi göra under sommaren, sade Katariina Huikari.