Nyheter 19.08.2019 Paula Mikkola
Arbetslösheten I Nordnorge är låg och det finns stora behov av kompetenser inom många yrkesgrupper. Det berättade Carolien Vandersmissen, Eures-rådgivare vid NAV i Finnmark, när hon medverkade vid Eures samarbetsseminarium i Kukkola.

 

Enligt en ny arbetsmarknadsundersökning, gjord av NAV i Troms fylke, kommer bemanningen i företagen att öka med 17 procent under det kommande året. Samma siffra i fjol var 13 procent. Det är den största ökningen på åtta år.

Svårt rekrytera personal

Den förväntade tillväxten är mindre inom offentlig sektor, som undervisning och hälso-, och sjukvård.

 Av dom företag som försökt rekrytera personal uppger fjorton procent att dom inte kunnat få tag på den arbetskraft dom behövt, och nio procent uppger att dom tvingats anställa personal med lägre kvalifikationer än dom behövt.

 Störst behov i småföretag

Dom största ökningarna förväntas i små industriföretag. Då det gäller branscher är behovet störst inom gruvor-, och mineralutvinning, information och kommunikation, bygg-, och anläggning, elektriker, industriarbetare, jordbruk, skogsbruk och fiske.

Då det gäller yrken är behovet störst av sjuksköterskor, och andra yrken inom hälsosektorn, av elektriker och andra hantverkare, av kockar, butikspersonal, lastbils-och maskinförare, ingenjörer och grundskolelärare.

Kompetensbrist hindrar tillväxt

-Tillväxten hindras av kompetensbristen. Till exempel så växer turismen mycket i Tromsö-området. Men utbyggnaden hindras av svårigheter att rekrytera personal, till exempel under sommaren. I Tromsö, men även i Karasjokk är det mycket svårt att få tag på personal inom turistnäringen, till exempel guider, sade Carolien Vandersmissen.

 Algproblem i laxodlingar

Fiske är fortsatt den viktigaste näringen i Nordnorge. Men nu hotas laxodlingarna av algblomning.

-Om man inte kommer tillrätta med algerna i laxodlingarna får det enorma konsekvenser. Laxodlingarna är den viktigaste industrin i Nordnorge och många drabbas om inte problemet med alger löses, sade Carolien Vandersmissen.

 Gruvor öppnas

Gruv-, och mineralindustrin kommer att vara viktig i Nordnorge dom kommande åren.

-Gruvverksamheten vid Kirkenes lades ned 2016. Men man har haft några anställda som skött underhåll av maskiner och annat så att gruvan kan öppnas snabbt igen. Nu arbetar vi med att rekrytera personal till gruvan så den kan öppnas igen. Det handlar om 400 jobb. Personal kan komma även från norra Finland och Nordsverige, sade Carolien Vandersmissen.

Stort behov av psykologer

Förutom ett stort behov av sjuksköterskor, läkare och andra inom hälsosektorn finns också ett stort behov av psykologer.

-Psykologer är hjärtligt välkomna att jobba hos oss. Vi har ett stort behov av psykologer till exempel i Alta, säger Carolien Vandersmissen.

Flyktingar utbildas

Hon framhåller att det är viktigt att dom flyktingar som kommer till Nordnorge får en utbildning innan dom kommer ut i jobb.

-Många flyktingar hinner inte utbildas innan dom ska ut och jobba. Jag tycker det är bättre att ge dom en ordentlig utbildning först, gärna inom yrken där det är brist på kompetens, säger Carolien Vandersmissen.