2021, Nyheter 04.06.2021 Paula Mikkola
-Den lokala förankringen och den långsiktiga hållbarheten är viktiga för vårt företag. Det sade Åsa Allan, vice VD i gruvföretaget Kaunis Iron i Pajala, när hon medverkade vid seminariet ”Framtidslänet Norrbotten”.

Kaunis Iron bildades 2018 för att bryta järnmalm i gruvan Kaunisvaara utanför Pajala. Bolaget tog över dom anläggningar som hade byggts upp av föregångaren Northland Resources, som gick i konkurs 2014.

-Vår vision är att leverera världens mest hållbara järnmalm till våra kunder i Europa, Mellanöstern och Asien. I det arbetet är hållbarhet och klimatneutralitet i fokus och vi räknar med att vår produktion ska vara helt fossilfri 2025, sade Åsa Allan.

Kaunis Iron. Kaunisvaara

500 anställda

Kaunis Irons gruva har nu drygt 500 anställda, inklusive 130 entreprenörer och 30 som jobbar med att köra malmen från Pajala till järnvägen i Svappavaara.

-Bland våra anställda finns ett trettiotal olika yrkesgrupper. Vi producerar cirka 7 miljoner ton malm per år och omsatte i fjol närmare 2 miljarder kronor. Företagets vinst var 483 miljoner kronor, berättar Åsa Allan.

Lokal förankring

Gruvan satsar mycket på lokal förankring.

-Vi har 85 procent lokal arbetskraft i gruvan, dom som bor i närheten. En undersökning visar också att 64 procent av dom som bor i Pajala kan tänka sig att jobba i gruvan. Vi köper lokala tjänster i Pajalaområdet för 270 miljoner kronor varje år, sade Åsa Allan.

Jämställdhet viktig.

Hon framhåller att jämställdheten på företaget är viktig.

-För att vi ska lyckas med vår vision måste vi förutom en lokal förankring ha en både jämställd och långsiktigt hållbar arbetsplats, sade Åsa Allan.

Två nya dagbrott

Kaunis Iron har framtida planer på att öppna två nya dagbrott i närheten.

-Den frågan är nu inne för en miljöprövning, som vi tror blir klar vid slutet av detta år. För att klara utökningen är kompetensförsörjningen mycket viktig. En av våra stora utmaningar är att hitta lastbilschaufförer som kan och vill jobba hos oss, sade Åsa Allan.

Testar Elbilar

Företagets satsning på hållbarhet och klimatneutralitet gör att man nu också vill testa eldrift i sina lastbilar.

-Vi har dom rätta förutsättningar för att testa elbilar. Vi har tunga transporter i ett tufft klimat, sade Åsa Allan.