Nyheter 23.09.2019 Paula Mikkola
Ett femstjärnigt lyxhotell med en spektakulär utsikt och naturaktiviteter. Det planerar bolaget Svanstein Resort att bygga i Övertorneå nära berget Pullinki. En satsning som beräknas ge 200 nya jobb.

-Det blir Lapplands enda eko-klassade femstjärniga hotell mitt ingenting, säger Micael Blomster, styrelseordförande i Svanstein Resort när han presenterade projektet vid Tornedalsrådets seminarium om turism i Haparanda.

18 miljoner euro

Satsningen går under namnet ”The Lauka Hotel&Nature suites”.

-Det är en satsning på över 18 miljoner euro. Motsvarande 200 miljoner svenska kronor. Vi har 35 procent eget kapital och räknar med investerare till resten. Svenska Tillväxtverket bidrar med 13 miljoner kronor, sade Micael Blomster.

 Centralt i Lappland

Han framhöll att hotellet kommer att ligga centralt i Lappland.

-Det finns en halv miljon innevånare inom en radie på 20 mil. Det finns flera stora flygplatser i området. Rovaniemi ligger bara en timme bort, och vi har Pajala, Luleå, Kittilä och Kemi flygplatser i närområdet, sade Micael Blomster.

 Råvaror från naturen

Hotellet kommer att få 140 rum, ett spa och en restaurang där råvarorna ska hämtas från naturen i Tornedalen.

I närheten av hotellet kommer det också att byggas ett tjugotal rum i naturen.

-Det blir som rum där man kan bo mitt i naturen. Dagens turister kräver att bli aktiverade. Det blir möjligheter till jakt, fiske, bärplockning, skidåkning på vintern, och till att vistas i naturen, sade Micael Blomster.

 Öppnas nästa år?

Enligt dom nuvarande planerna kommer hotellet att stå klart i december 2020.

-Det öppnas antingen vid årsskiftet 2020/21 eller 2021/22.Vi räknar med en beläggning på 67 procent om man räknar över hela året. Det kommer att vara en lägre beläggning under sommaren än under vintern, sade Micael Blomster.