Nyheter | 07.09.2024 | Kent Lidman |
Agathe Anneville arbetar vid EURES TMS (Targeted Mobility Scheme) åt Arbetsförmedlingen i Sverige och hon medverkade under programpunkten ”Varifrån får man arbetskraft. Specifika lösningar för arbetskraftsbristen”.
Stort behov av arbetskraft
EURES TMS har 15 partners över hela Europa och samarbetar med nätverk för att locka arbetskraft till norr.
-Vi har fokus även på svåra rekryteringar. Det finns ett stort behov av arbetskraft inte minst i norra Sverige, sade Agathe Anneville.
Finansiellt stöd
EURES TMS hjälper både personer och företag med rekryteringen. Det erbjuder även finansiellt stöd för de som flyttar norrut och tar ett jobb i norr och även för medföljande familjemedlemmar.
-Det kan handla om en engångssumma för resekostnader och en summa för att hjälpa dem den första tiden i landet. Det handlar också om ersättningar för att gå på språkkurser, berättar Agathe Anneville.
Exempel på stödet är 770–1540 euro i startstöd och lika mycket för medföljande familjemedlemmar, 2200 euro i stöd till språkkurser och 550 euro för att komma upp och titta på arbetsplatsen.
Stor kompetensbrist
Behovet av arbetskraft i norra Sverige, och även Finland och Norge, är stort och det är en utbredd kompetensbrist.
Som vi berättat tidigare är det mycket stora investeringar på gång i norr.
-Det handlar om investeringar för 1400 miljarder kronor fram till 2040, säger Kirsi Paloniemi Lundqvist, rådgivare, EURES Norra Sverige när hon pratade under rubriken ”Hur ser arbetskraftsbehovet ut i Norra Sverige?”
Stora industrisatsningar
Det är kompetensbrist inom många yrkesområden alltifrån tekniker och elektriker inom olika områden till veterinärer och personal inom sjuk och hälsovård.
Det är brist inom Luleå-Boden-Skellefteå -området där det är stora industrisatsningar på gång. Det är även stor brist på personal i Malmfälten där samhällsomvandlingen pågår i Kiruna och Gällivare. Stora delar av städerna håller nu på att flyttas.
-Det handlar om 25 000 nya industrijobb och det behövs en befolkningsökning på cirka 100 000 nya innevånare, säger Kirsi Paloniemi Lundqvist.
Låg arbetslöshet
Samtidigt är arbetslösheten i norra Sverige den lägsta i hela landet.
-I stort sett alla kommuner i Norrbotten och Västerbotten ligger långt under rikssiffrorna när det gäller arbetslösheten. Västerbotten har 3,7 procent och
Norrbotten 4,1 procent anmälda arbetslösa. I hela Sverige är arbetslösheten 6,6 procent.
Internationell rekrytering
Även i norra Finland är bristen på arbetskraft stor. Emine Karakan vid Work i Finland, medverkade under programpunkten ”Specifika lösningar för arbetskraftsbristen”.
-Vi vill rekrytera internationellt när det inte finns tillräckligt med arbetskraft i Finland. Vi stödjer arbetsgivare med internationella rekrytering, säger hon.
Fem områden
Man har särskilt valt satsa på vissa länder som man gör internationell kompetensrekrytering från.
-Det är EU/ETA-området samt Turkiet, Brasilien, Vietnam, Indien och Filipinerna, berättar Emine Karakan.
Utbildar för Nordkalotten
Som vi berättat har Utbildning Nord i Övertorneå skräddarsydda kurser för olika yrken.
-Vi utbildar utifrån företagens behov över hela Nordkalotten. Vi startade 1970 och vår utbildning främjar mobiliteten på Nordkalotten. Vi har elever och lärare från alla tre länderna, sade Pilvi Ryökkynen, ny direktör för Utbildning Nord.
Kent Lidman