Nyheter 16.10.2024 Kent Lidman
-Vi behöver mycket grön el och Sverige kan bli ett nytt Saudiarabien för ren energi i Europa. Det sade Mox Murugan, affärsutvecklingsdirektör Nordion Energi när han medverkade vid Arctic Frontiers konferens i Uleåborg under programpunkten ”Alternativ och lösningar för grön energi”.

Det handlade om vätgas som en av lösningarna i den gröna energimixen. Hur ska vätgas produceras, var och vilka investeringar behövs i infrastrukturen, som hamnar, lagring och transporter av vätgas? Hur kan det gränsöverskridande samarbetet bidra till denna utveckling?

Framtiden är här

Petter OIsen Bertheussen, regional direktör vid Grön Hydro Norge framhöll att transporterna är en av de stora utmaningarna då det gäller vätgasproduktion.

-Vi måste lösa alla problem vi har med vätgasen nu, som transporter på ett smart sätt. Vi har inte tid att vänta för framtiden är redan här, sade han.

Petri Luoma Norsk Hydro, Mox Murugan Nordion Energi, Mads Q Fredriksen Arktiskt ekomiskt råd, Marko Mykkänen Uleåborgs hamn

Behövs 100 miljoner ton

-Vätgasel är ren grön energi som utvinns ur vatten. Vi kan få tre gånger så mycket energi av vätgas än ur samma mängd bensin eller olja. Vi räknar med att det idag behövs 100 miljoner ton vätgas per år för att klara behovet av grön energi, sade Mox Murugan.

Samarbete över gränser viktigt

-Vi producerar vätgas i Norge och Danmark till industrin, Finland är också öppet för produktion och allt samarbete över gränserna är viktigt, sade Petri Luoma, projektdirektör vid Norskt hydro.

– Behovet av elektricitet är ett globalt problem och vi behöver politiker som ser bortom sina egna gränser. Vi behöver bygga fler pipelines för vätgas och samarbetet kan börja i Arktis där det finns mycket vatten till vätgas, sade Mox Murugan.

Mångmiljardinvesteringar

Uleåborgs hamn är en viktig del i transporter av vätgas.

-Vi gör nya områden i hamnen för kemiska produkter. Vi har olika roller i det långa perspektivet. Det behövs stora 100-tals miljardinvesteringar i att få fram och transportera vätgas, sade Marko Mykkänen, verkställande direktör vid Uleåborgs hamn.

Många möjligheter

Petter OIsen Bertheussen framhöll att det både är stora utmaningar, men även många möjligheter.

-Det finns stora behov av utbildningar och information för att skapa förståelse för behoven och utmaningarna, sade han.

-Ett gränsöverskridande samarbete är enda möjligheten för att få detta att fungera, sade Mox Murugan.

Kent Lidman