Nyheter 05.10.2024 Kent Lidman
-Vi vet inte hur EU utvecklas framöver på grund av den geopolitiska situationen. Därför är det också svårt att veta hur Nordkalotten utvecklas. Det sade Alexandra Middleton, professor och forskare vid Uleåborgs handelshögskolan när hon, tillsammans med Andrej Minjev, forskare vid handelshögskolan Norduniversitet, medverkade vid Arctic Frontiers konferens i Uleåborg.

De båda forskarna medverkade under programpunkten ” Investerings- och affärsutvecklingspotential i de norra delarna av Finland, Sverige och Norge”.

Sessionen inleddes med att Wegger Christian Strömmen, norsk ambassadör i Finland, påminde om det negativa inflytandet på Arktis som den ryska fullskaliga invasionen i Ukraina har medfört.

-Situationen i Europa har aldrig varit så här dålig på 30–40 år. Samtidigt har Ukrainakriget fört de nordiska länderna närmare än någonsin. Alla vill samarbeta men hur gör vi det. Det kan ske på många olika sätt, sade han.

Stora utmaningar

Wegger Christian Strömmen pekade på att det är flera olika faktorer nu som, förutom Ukrainakriget, påverkar utvecklingen i Arktis.

-Ett är den demografiska utvecklingen att befolkningen blir allt äldre, En annan är klimatförändringen som påverkar oss alla. Beslutsfattarna står inför stora utmaningar också det gäller hur vi ska använda våra naturresurser. Problemen är likartade i alla nordiska länder i Arktis, sade han.

Stora investeringar

 Alexandra Middleton och Andrej Minjev har undersökt utvecklingsmöjligheterna och investeringarna inom energi och den offentliga sektorn åren 2020 till 2024 i   de norra delarna av Norge, Sverige och Finland. Det är stora investeringar som planeras i norr.

-Det handlar mycket om naturtillgångar, gruvverksamhet, batteritillverkning, och för Norges del även fiskindustri och havsbruk. Det krävs mycket förnybar energi. Det kan bli konflikter om landområden som man måste hantera, sade Alexandra Middleton.

Fyra problemområden

Andrej Minjev berättade att det finns fyra områden som man särskilt måste arbeta med att förbättra. Det är en tillräcklig befolkning, förnybar energi, kunskapstillgången och transporter.

-Runt det så finns andra problem som måste lösas. Det är klimatförändringen, tillgången på kapital, utvecklingen av AI och den geopolitiska situationen. Där finns också hur EU och Nato utvecklas, sade han.

Flyttar till städerna

Då det gäller befolkningen så växer den huvudsakligen i de större städerna som Uleåborg, Umeå, Skellefteå, Rovaniemi och Tromsö.

-Ska vi acceptera trenden att befolkningen flyttar från landsbygden till städerna, Vad kan vi göra åt det, sade Alexandra Middleton.

Investeringar i grön energi

Beträffande energi så kommer den mesta energin i all tre länderna från vattenkraften. Vindkraften är mest utbyggd i norra Finland.

-Det behövs stora investeringar i gröna energiprojekt, sade Andrej Minjev.

-Hur ska man öka möjligheterna att transportera elektricitet? Finns det en potential för mer förnybar energi och vad är hindren för det, undrade Alexandra Middleton.

Transportvägar

Det behövs också en ökad sammankoppling av transport- och resvägar från och till Nordkalotten.

-Resandet går fortfarande mest från norr till söder. Det finns inte mycket regionalflyg som går i öst-västlig riktning. Ska du flyga från Uleåborg till Bodö måste man fluga via Helsingfors och Oslo, sade Andrej Minjev.

Trots det finns många flygplatser på Nordkalotten.

-Vad ska vi göra för att få mer tvärflyg, undrade Andrej Minjev.

Framtiden för Nordkalotten

Hur ser då framtiden ut för Nordkalotten?

-Det beror på hur EU utvecklas. EU har i dag öppna marknader och det är en viktig fråga för den europeiska identiteten. Vi vet inte hur det utvecklas. Hur påverkas EU av den förändrade geopolitiska situationen, Vi vet inte hur mycket USA kommer att bli inblandade. Hur påverkar relationen mellan USA och Kina EU och Nordkalotten? Det handlar mycket om politiska beslut sade Alexandra Middleton.

Kent Lidman