2018, Nyheter 19.09.2018 Paula Mikkola
Vad finns det för praxis som påverkar byggbranschen i Sverige, Finland och Norge? Det var en fråga som togs upp vid gränstjänstkonferensen på Hanaholmen.

 

Arne Jakobsson är internationell samordnare för Norden vid det svenska Skatteverket.

Han berättade om systemet med personalliggare som ska ge lika villkor inom byggbranschen.

Det är en bok eller en elektronisk fil där alla som jobbar på ett visst företag ska registreras. Liggaren ska dagligen uppdateras med alla som finns på just den arbetsplatsen.

-Den som registreras behöver inte vara avlönad, men ska vara aktiv på arbetsplatsen. Det är ett sätt att lösa problemen med ”grå” arbetskraft inom vissa branscher. Det gäller byggföretag, restauranger och frisörer, tvätterier, bilverkstäder, grossister och skönhetsvård, sade Arne Jakobsson.

Oanmälda besök

Skatteverket gör oanmälda besök på arbetsplatsen och kollar personalliggaren och genomför ID-kontroll, samt har samtal med chefen om vad som görs på just den arbetsplatsen.

-Det företag som inte sköter personalliggaren som man ska, får en straffavgift, dels för själva liggaren men också för varje person som är aktiv på arbetsplatsen och inte redovisats i personalliggaren. Det kan bli ganska dyrt för ett företag om man inte sköter detta, sade Arne Jakobsson.

D-nummer

Bård Sjovoll, seniorrrådgivare inom Skatt Nord i Norge berättade om D-nummer som är till för att identifiera arbetstagare i Norge.

-Det är ett nummer som ges till dom som jobbar mindre än 6 månader i Norge och visar att det är rätt person på rätt arbetsplats. Dom som jobbar längre än 6 månader ska ha ett norskt födelsenummer, sade Bård Sjovoll.

Skattekort

Norska arbetstagare ska också ha ett norskt skattekort.

-Då måste dom åka till ett av dom 42 skattekontor vi har runt om i Norge och identifiera sig personligen, sade Bård Sjovoll.

Arbetsgivarna i byggbranschen i Norge ska också ge arbetstagare ett HMS-kort.

-Det är arbetsgivarnas egna id-kort för anställda i bygg-, och anläggningsbranschen, sade Bård Sjovoll.

Skattenummer

Heidi Mattila och Anette Liljeqvist, skatterådgivare vid Skatteförvaltningen i Finland berättade att alla anställda på byggarbetsplatser ska ha ett eget skattenummer.

-Skattenumret är en identifikation och ett tecken på att arbetstagaren registrerats hos skatteförvaltningen. Det krävs ett personligt besök på ett skattekontor och ID-kontroll för att man ska få ett skattenummer, sade Heidi Mattila.

Skatteregler

Skattereglerna är olika beroende på hur länge man jobbat i Finland och var arbetsgivaren har sitt kontor.

-Jobbar man mindre än 6 månader i Finland och arbetsgivaren finns i utlandet är man inte skattskyldig i Finland. Men om arbetstagaren har kontor i Finland är man skattskyldig i Finland. Ett jobb som är längre än 6 månader ska beskattas i Finland, sade Heidi Mattila