Nyheter 30.11.2023 Kent Lidman
-Alla stålbolag i världen arbetar nu med att få fram grönt stål. Alltså stål utan kol. Det berättade Peter Flymalm, från H 2 Green Steel som nu bygger världens första fossilfria stålverk utanför Boden när han medverkade vid det Nordeuropeiska transportforumet i Uleåborg.

Genom att använda vätgas i produktionen i stället för kol minskar koldioxidutsläppen med 95 procent. Bygget av stålverket startade 2021 i Boden.

-2030 kommer vi att producera 5 miljoner ton grönt stål per år. Det är mer än produktionen i hela Sverige idag, säger Peter Flymalm.

 

5000 anställda

Stålverket är en investering på 5 miljarder euro och kommer under uppbyggandet att ha 5 000 anställda och när produktionen är i full gång ska man ha 15 000 anställda.

-Det är mycket i en stad med omkring 25 000 innevånare. Det kommer att krävas nya logistiska lösningar. Bara att alla ska komma till jobbet varje dag. Om alla åker i egna bilar blir det långa köer så det krävs pendelbussar, för att ta ett exempel, säger Peter Flymalm.

Transporter utmaning

Det är en stor utmaning att transportera malmen till stålverket och sedan stålet ut i världen.

-Vi kan inte producera grönt stål utan gröna transporter. För att klara det behövs samarbetsavtal med andra, säger Peter Flymalm.

Hamnutbyggnad

För att klara de nya gröna industrisatsningarna i norra Sverige planeras en stor utbyggnad av hamnen i Luleå.

-Det är stora utmaningar. Vi ska gå från nuvarande 8 miljoner ton utskeppning varje år till 30 miljoner ton. Det är en fyrdubbling på sju år, säger Göran Carlsson, Luleå hamn.

Större fartyg

Luleå hamn har just påbörjat ett projekt man kallar Malmporten. Det är en utbyggnad av hamnen för 400 miljoner euro fram till 2028.

-Vi öppnar Bottenviken för stora fartyg på 160 000 ton. Den nuvarande maximala storleken under sommaren är på 50 000 ton, säger Göran Carlsson.

Investerar 1 miljard euro

Förutom det ska det byggas en 1 kilometer lång ny kaj.

Nästa del i utbyggnaden av Luleå hamn startar 2030.

-Totalt blir det investeringar på en miljard euro under 30 år, säger Göran Carlsson.

Stängda gränser

Det finska speditionsföretaget Nurminen Logistics har påverkats starkt av den rysta invasionen av Ukraina och stängda gränser mot Ryssland.

-Vi hade många av våra transporter mot Ryssland och vi söker nu nya kunder istället för de ryska, sade Marjut Linnajärvi, vid Nurminen Logistics.

Snabbare transporter

Nurminen har en plan för hur man ska utveckla transporterna framöver.

-Det handlar bland annat om billigare och snabbare transporter samt miljövänliga och flexibla transporter. Vi siktar på sjötransporter över hela världen och järnvägsanslutningar Europa och Asien, sade Marjut Linnajärvi.

Kent Lidman