2018, Nyheter 31.05.2018 Paula Mikkola
-Norska företag ser ofta Sverige som det första landet när dom ska börja med verksamhet utomlands. Dels är marknaden dubbelt så stor som i Norge, och dels är Sverige ett steg ut till en större internationell marknad. Det sade Cecilia Harvig, Innovasjon Norge.

 

Hon deltog i seminariet i Mo i Rana och pratade om ”marknadsmöjligheter i Sverige och svensk företagskultur”. Cecilia Harvig framhöll att affärskulturen är ganska olika i Sverige och Norge.

-Norrmännen hoppar utan ansats. Det fattas snabba beslut som ofta kan vara riskfyllda. I Sverige springer och springer man för att sedan ta ett litet skutt i slutet. Det innebär att beslut i Sverige ska diskuteras och förankras i det oändliga innan man kommer till beslut. Svenska företag gillar inte att ta risker eller konflikter i motsats till dom norska företagen, sade hon.

Lång tid med ny marknad

I Sverige är det viktigt att skaffa varumärken.

-Varumärken som är kända i hemlandet är ofta helt okända på en ny marknad. Norska företag är bra på att tillverka och producera, men dåliga på att marknadsföra och sälja sina produkter. Det tar tid och pengar att ge sig in på en ny marknad. Ofta 5-7 år och då gäller det att ha tålamod och kapital, säger Cecilia Harvig.

Språkkultur

Ett annat problem för norska företag i Sverige är att förstå språkkulturen.

-I Sverige säger man sällan nej till en ny produkt eller tjänst. Man säger ”intressant”. Men det är egentligen ofta samma sak som ett nej. Det blir inget mer än ”intressant”, säger Cecilia Harvig.

Lärdomar

Det finns många lärdomar att ta åt sig när det gäller etablering på en ny marknad.

-Fokusera på kärnverksamheten. Lägg ut all kringverksamhet på externa partners. Gör inte allt själva. Gör upp effektiva modeller och sälj in era varor till en distributörer som sedan säljer vidare ut på marknaden. Skaffa referenser på den nya marknaden som kan gå i god för er produkt, sade Cecilia Harvig

Global hemsida

Det gäller också att skaffa en bra hemsida.

– Inte bara på det egna språket, utan minst på engelska, och gärna på den nya marknadens hemspråk. Det är viktigt att tänka globalt när det gäller hemsidor, sade Cecilia Harvig.

Viktigt för att lyckas

Det finns också andra nyckelfaktorer för att lyckas på en ny marknad.

-Det är viktigt med bra förberedelser på hemmaplan först. Det är grunden för att lyckas internationellt. Man tjänar tid och pengar på bra förberedelser. Använd er också av nya tekniska hjälpmedel vid kontakter på den nya marknaden. Det går inte alltid vara på plats själv. I det fallet är till exempel Skype ett viktigt arbetsredskap, sade Cecilia Harvig.