Nyheter 24.02.2023 Kent Lidman
-Jag är mycket optimistisk om vi i skogsprojekten tänker på hållbarhet och utveckling. Det sade Jari Vilen, finsk ambassadör för Barents och den nordliga dimensionen när han deltog i debatten ”Framtiden för den arktiska skogen-behov och möjligheter” vid konferensen ”Se den arktiska skogen” i Uleåborg.

Kairi Pääsuke, programansvarig vid Interreg Aurora, framhöll att skogen finns med i många Aurora projekt.

-Det finns många aspekter på det. Skogen är inte bara viktig för industrin, utan också för turismen till exempel. Skogen är en viktig del i klimatomställnigen, sade hon.

Skog luktar pengar

-När det luktar skog, luktar det också pengar. Det handlar om att hålla balansen mellan olika intressen. Och så har vi alltid klimatomställnigen som påverkar skogen. Det finns många globala aspekter på skogen som påverkar alla, sade Jari Vilen.

Ryssland påverkar

Han tog också upp relationerna till Ryssland.

-Vi måste även i framtiden ha någon form av relation till Ryssland och det påverkar oss alla. Tidigare har vi ju köpt mycket trä från Ryssland, sade Jari Vilen.

-Även Baltikum har hjälpt oss mycket med råvaror, sade Pasi Poikonen, forskare vid Naturresursinstitutet i Finland.

Naturen viktigast

-En stor och viktig fråga är hur vi ska konkretisera aktiviteterna för olika delar av naturen och samhället. Naturen är alltid först och viktigast. Vi har länge arbetat med hållbarhetsfrågor i Finland, Norge och Sverige. Ju mer diversifiering vi har i skogen, ju bättre är programmen, sade Kalle Pakalén, projektansvarig vid Interreg Northern Periphery and Arctic programmet.

-Vi är en del av de europeiska skogarna och har europeiska program. Vi är öppna för samarbete även med den arktiska omvärlden, sade Kairi Pääsuke.

Stora utmaningar

-Finland har en stor kompetens då det gäller skogsekonomi och annan skogskompetens. Skogen är viktig inför framtiden, men vi har mycket stora utmaningar både i Finland och globalt då det gäller skogen, sade Jari Vilen.

Kent Lidman