Nyheter 16.12.2024 Kent Lidman
Införandet av en turistskatt samt satsningar på infrastruktur och försvaret. Det var de dominerade ämnena när medlemsregionerna i Nordkalottrådet berättade om vad som var på gång i respektive region vid rådets höstmöte i Luleå. Päivi Ekdahl vid Lapplands förbund berättade att turismen ökat kraftigt i norra Finland. -Inför julen har vi mellan 20 och 30 direktlinjer till Rovaniemi flygplats från destinationer ute i Europa och hotellen är fullbelagda, sade hon.

Turismen i Lappland har ökat även andra tider på året och nu funderar man på att införa en turistskatt.

-Det handlar om 2 euro per övernattning. Det skulle kunna ge 10 miljoner euro till kommunerna att använda till olika satsningar bland annat inom hälsovården som ju även turisterna utnyttjar, sade Päivi Ekdahl.

Nordprogram

Den finska regeringen har kommit med ett Nordprogram med förslag på många satsningar i norr.

-Det är ett program som bygger på ökat samarbete mellan Sverige-Norge- och Finland på nordisk basis, sade Päivi Ekdahl.

Infrastruktur

Den förändrade geopolitiska situationen efter den ryska fullskaliga invasionen av Ukraina och Finlands medlemskap i Nato kräver många satsningar på infrastrukturen.

-Det handlar om satsningar på vägar, järnvägar och flyget. Bland annat en elektrifiering av järnvägen mellan Torneå och Kemi, sade Päivi Ekdahl.

Satsningar i Troms

Även i Troms fylke sker stora satsningar på försvaret.

-Det är flera saker på gång både när det gäller det civila samhället och det militära området. Vi gör en kraftig utbyggnad av försvaret, sade Kristina Torbergsen, Troms fylkeskommun.

Troms satsar också mycket på ungdomar.

-2026 ska Tromsö vara europeisk ungdomshuvudstad. Förutom satsningar i Tromsö blir det också aktiviteter runt om i hela fylket där ungdomar ska inkluderas, sade Kristina Torbergsen.

Samarbete om turism

Även i Tromsö ökar antalet turister.

-Det gör att vi satsar på en turistskatt. Turismen skapar nya arbetsplatser. Vi ser också gärna ett samarbete på Nordkalotten om turismen för att få turisterna att stanna längre inom vårt område, sade Kristina Torbergsen.

Kompetensutveckling

Region Norrbotten arbetar mycket med kompetensutveckling.

-Vi har bland annat haft satsningar i Holland och i Almedalen på Gotland för att locka fler med olika kompetenser att bosätta sig i Norrbotten, säger Glenn Berggård, vice regionråd i Norrbotten och tillträdande ordförande i Nordkalottrådet.

Samordnare

Den svenska regeringen har tillsatt två personer som ska samordna de gröna satsningarna i bland annat norra Sverige. En av dem är Jonas Lundström som tidigare var ledamot i Nordkalottrådet under sin tid som chef vid Norrbottens handelskammare.

-Tyvärr finns inga pengar kopplade direkt till samordnarna. Men vi är glada för att en av samordnarna är från Norrbotten, säger Glenn Berggård.

Samarbete

Glenn Berggård framhåller vikten av samarbete mellan länderna på Nordkalotten i flera frågor.

-En sån fråga är äldrefrågorna och vi ska ha en konferens i juni om det. Vi vill också jobba med ungdomsfrågor. Det är en outvecklad fråga för oss. Vi vill stärka ungdomarnas aktiviteter och engagemang i samhällsfrågor. Det är viktigt att se dessa frågor ur ett Nordkalottperspektiv, sade han.

Järnvägar

Det gäller även satsningar inom infrastrukturen.

-Vi vill fortsätta utveckla järnvägsförbindelserna med Finland och det är bra med en elektrifiering av järnvägen mellan Torneå och Kemi. Det blir det finska järnvägsbolaget VR som tar över Norrtåg med stor verksamhet i Norrbotten, sade Glenn Berggård.

Betonar säkerhet

I Finnmark, som nu åter är ett eget fylke efter att ha varit sammanslaget med Troms fylke, betonar man vikten av säkerhet. Finnmark är det enda norska fylket som har en direkt gräns mot Ryssland.

-Det handlar om säkerhet inom många områden. Energisäkerhet, säkra transporter genom Nordkalotten. Vi hart stora investeringar på gång när det gäller grön energi. Vi satsar också mycket på vindkraft, havskraft och förnyelsebar energi, sade Hans-Jakob Bönå, Finnmarks fylkeskommun.

Invandrare

Han betonade också vikten av att få fler invandrare till Finnmark.

-Invandrarna håller uppe befolkningsantalet och det är viktigt att invandringen fortsätter, sade Hans-Jakob Bönå.

Han vill också utveckla flygförbindelserna.

-Tvärflyget behövs för att vi ska slippa åka via Oslo och Stockholm när vi ska besöka varandra på Nordkalotten, sade Hans-Jakob Bönå.

Succé i Bodö

I Nordland avslutas jus nu kulturhuvudstadsåret i Bodö.

-Det har varit en succé med många arrangemang både i Bodö och runt om i fylket. Det har varit mycket folk och hotellen har varit fullbelagda, berättar Svein Öien Eggesvik, Nordlands fylkeskommun.

Ökad turism i Lofoten

Turismen har ökat mycket i Nordland.

-Det behövs en turistskatt speciellt till kommunerna i Lofoten där turismen ökat mest. De behöver tillskott när det kommer så mycket turister, sade Svein Öien Eggesvik.

Färjor på vätgas

Nordland har många färjelinjer som nu planerar för att övergå till fossilfritt bränsle.

-Färjan Bodö-Lofoten ska börja gå på vätgas från 2026. Vi har också andra färjerutter som kan gå på vätgas eller annat fossilfritt bränsle. Men det kan vara svårt med eldrivna färjor eftersom batterierna inte räcker till för sträckorna de färdas, sade Svein Öien Eggesvik.

Kent Lidman