2018, Nyheter 25.04.2018 Paula Mikkola
Vad är det som gör en plats attraktiv. Det var huvudfrågan när Johanna Balogh från Piteå science park medverkade vid Reglabs årskonferens i Umeå. -Det är platsens unika möjligheter, som lockar människor till den sade hon.

 

 

Johanna Balogh tog upp en del exempel på hur en plats kan bli attraktiv.

-Ett exempel är Treehotel i Harads. Det är en plats i skogen som lockar besökare och kändisar från hela världen. Det är lugnet och platsens unika möjlighet, att bo vackert i en koja uppe i ett träd, som lockar människor, sade hon.

Världsattraktion

Ett annat exempel är Highland park i New York.

-Det var en gammal rostig avställd järnvägsviadukt, som byggts ovanför bilvägarna för att inte störa trafiken på marken. Det stod länge som ett skrotupplag, innan man kom på att anlägga en park på den gamla järnvägen. Det är nu en världsattraktion, sade Johanna Balogh.

Stadskärnor

Hon arbetar nu med att göra stadskärnan i Piteå och i nya Kiruna till attraktiva platser.

-Det ett samarbete mellan Piteå och Luleå tekniska universitet. Det ska sammanväva komponenter, målgrupper och utvecklingsområden som är centrala för att en plats ska upplevas som attraktiv. Det gäller att få en helhetssyn på platsen och jobba ihop. Då det gäller stadskärnor handlar det mycket om ett samarbete mellan handel och besöksnäring, sade Johanna Balogh.

Butikens möjligheter

Grunden är marknadsföring, innehåll i stadskärnorna och hur det upplevs av människorna.

-Platsen ska kännas unik och gemensam för alla. Det gäller att vara innovativ och använda sig av dom möjligheter som finns. Hur ska stadskärnan vara utformad? Vilka och vilken typ av butiker ska finnas där. Det handlar om upplevelser, digitalisering och den fysiska butikens betydelse, sade Johanna Balogh.

E-handel

Nu för tiden köper många varor på internet och är kanske inte lika intresserade av att handla i butik.

-Digitaliseringen är en stor utmaning när e-handeln tar över allt mer. Då måste den fysiska butiken erbjuda möjligheter som inte e-handeln har. I butiken kan man testa och se produkten direkt och få med den hem. Beställer du på internet har du inte den möjligheten, sade Johanna Balogh.

En annan möjlighet är att man även kan köpa på internet i den fysiska butiken.

-Du kan se och prova varan och sedan gå till webbshopen och beställa hem den. Det kan vara viktigt för en köpare att kunna testa en vara innan man handlar, sade Johanna Balogh.

Handeln kan också i större utsträckning än hittills sponsra olika evenemang.

-Det gör man till exempel i Kalmar där butikerna erbjuder gratis inträde till vissa sportevenemang genom sponsring, sade Johanna Balogh.

Gränshandel

Besöksnäringen kan tjäna på ett ökat samarbete med handeln.

-Ett exempel är gränshandeln mot Norge. Många norrmän åker till Sverige för att handla. Då kan besöksnäringen skapa attraktiva upplevelser och annat som gör att norrmännen inte bara handlar utan även får andra upplevelser underbesöken i Sverige, sade Johanna Balogh.

Dom slutsatser och lärdomar man drar från projektet kommer nu även att användas i Kiruna.

-Där ska man ju bygga upp en helt ny stadskärna på grund av stadsflytten. Då har man stora möjligheter att använda våra lärdomar från Piteå, för att göra stadskärnan i Kiruna så attraktiv som möjligt, sade Johanna Balogh.