2021, Nyheter 09.06.2021 Paula Mikkola
-Vi har haft en jättebra hjälp av Utbildning Nord och Arbetsförmedlingen för att återstarta vår verksamhet i Älvsbyn efter branden. Utan den hjälpen vet jag inte hur det hade gått. Det säger Lilian Nilsson, platschef vid Polar Bröd i Älvsbyn.

.Polarbröd är ett familjeägt företag i femte generationen med cirka 400 anställda i Älvsbyn, Bredbyn, Umeå och Stockholm. Företaget omsätter närmare en miljard kronor per år.

-Vi satsar mycket på hållbarhet både hos oss, och hos dom bönder vi köper råvaror av, sade Lilian Nilsson

Bageriet brann ned

Natten till den 24 augusti i fjol brann Polarbröds bageri i Älvsbyn ned till grunden.

Det enda som klarade sig var företagsskylten och två tält i närheten, som hade rests för att den dagen inviga en ny produktionslinje för 150 miljoner kronor i det bageri som brann ned.

-Vi såg det som en fingervisning från ödet att skylten och tälten stod kvar och det inte fanns någon tvekan om att vi skulle bygga upp bageriet igen, sade Lilian Nilsson.

Bygga upp bageriet

Efter branden omplacerades en del av dom 130 anställda i Älvsbyn till bageriet i Bredbyn, medan andra sades upp.

-Vi fick till och med hjälp av våra konkurrenter som bakade åt oss. Vårt mål var hela tiden att bygga upp bageriet och återanställa personalen, sade Lilian Nilsson.

Kompetensbehov

Vid återuppbyggnaden har Polarbröd stort behov av utbildad personal.

-Vi ska ha ett bageri i världsklass och då behöver vi personal med hög grad av kunskaper inom teknik och automation. Det är också viktigt att vår personal har bred kompetens inom flera områden, sade Lilian Nilsson.

Skräddarsydd utbildning

Efter en förberedande utbildning med individuella samtal med personalen skräddasydde Polarbröd i samarbete med Utbildning Nord en utbildning.

-Utbildning Nord har varit mycket viktiga för oss i arbetet att kompetensutbilda vår personal till det nya bageriet, sade Lilian Nilsson.

Utbildning Nord

Utbildningen tar fasta på begrepp som hållbarhet, framtid, innovation och mod. Det lades upp i olika block.

-Det är ett teknikblock som fokuserar på teknik och kompetens för automatiserade system och processteknik. Det ska också ge grundläggande kunskaper i produktionsplanering och produktionsekonomi, sade Lilian Nilsson

De övriga blocken var ett livsmedelsblock och ett hållbarhetsblock.

-Utbildningen består av både teori och praktik, och bedrivs både i Älvsbyn och vid Utbildning Nord i Övertorneå. Det handlar om växelvis teori och praktik, berättade Lilian Nilsson