2021, Nyheter 07.11.2021 Paula Mikkola
Aurora Botnia, den nya färjan över Kvarken, är världens mest miljövänliga färja, och den enda passagerar-, och bilfärjan i världen som har beviljats klassnoteringen Clean Design. Det betyder att fartyget överträffar kraven i de nuvarande miljöstandarderna.

Vi åkte med den nya färjan några dagar efter jungfrufärden och kunde konstatera att mycket känns annorlunda jämfört med tidigare färjor.

Aurora Botnia är mycket mer tystgående och med mindre sjögång än tidigare färjor över Kvarken. Den har en ljus och tilltalande design och mycket av materialet som färjan är byggd av är återanvänt.

-Mattorna är till exempel tillverkat av gamla fisknät. Borden är också återanvänt material, liksom brickorna i kiosken och mycket annat. Det mesta som går att få återanvänt är också det. Men allt material går inte att återanvända, berättar Staffan Store, intendent på Aurora Botnia och vid Wasaline, för Nordkalottrådets utsände Kent Lidman.

Naturgas och biogas

Den stora skillnaden mot andra fartyg som går i färjetrafik mellan Sverige och Finland, är att Aurora Botnia drivs med flytande naturgas och/eller förnybar biogas.

Med naturgas blir utsläppen 50 procent mindre och med biogas 90 procent mindre jämfört med utsläppen från föregångaren Wasa Express. Aurora Botnias motorer finns i en integrerad helhet med fyra flerbränslemotorer. En av motorerna ska fungera som testlaboratorium åt konstruktören Wärtsilä, där man under tio år testar uppdateringar av motorerna under drift.

-Vi har också möjlighet att köra med elmotorer kortare sträckor, främst vid avgång och landstigning i hamnarna, säger Staffan Store.

Snabbare färja

Fartyget har byggts vid Rauma fartygsvarv men även Vasaföretaget WE Tech, som levererar hybridlösningar till sjöfartsindustrin, och en del andra lokala Vasaföretag har medverkat.

Medan tidigare färjor över Kvarken haft en körtid på mellan fyra och ibland upp till sex timmar, så går det betydligt snabbare med Aurora Botnia.

-Vi kör på tre och en halv timme mellan Umeå och Vasa. Det innebär att vi kan gå flera turer på en dag. Vissa dagar kör vi fyra turer, medan vi kör några färre andra dagar, säger Staffan Store.

1,5 kilometer bildäck

Aurora Botnia kan ta 800 passagerare, som huvudsakligen får hålla till på två av dom övre däcken. Där finns restauranger och en butik. Dom fyra undre däcken är reserverade för personbilar och lastfordon.

-Vi har en och en halv kilometer däck till bilar, berättar Staffan Store.

Det finns 60 hytter för dagpassagerare och vid en normal tur är besättningen 60 personer.

-Vi har inga natthytter, för det är inte tänkt att man ska sova över på färjan, säger Staffan Store.